Hlavní obsah

Průzkumný balón se vrátil s organismy, které prý nepocházejí ze Země

Novinky, zkr
Sheffield

Tým britských vědců z univerzity v anglickém Sheffieldu je přesvědčen, že našel známky života ve vesmíru. Průzkumný balón, který vyslali do stratosféry, se totiž vrátil zpět i s malými biologickými organismy na sobě. Získané vzorky podle nich na 95 procent nepocházejí ze Země, uvedl server listu The Independent. Vědecká komunita však přistupuje k jejich tvrzení s notnou dávkou skepse.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci prý objevili ve vesmíru životVideo: University of Sheffield/Dpt. of Molecular Biology and Biotechnology

 
Článek

Britští odborníci vyslali 31. července průzkumný balón nad Anglii, aby ve výšce 22 až 27 kilometrů sbíral vzorky při roji meteoritů. Organismy, které tam nasbíral, nejsou sice živé, pravděpodobně však v sobě mají DNA.

„Podle všech dostupných informací, které věda má, víme, že tyto organismy musejí pocházet z vesmíru. Neexistují žádné známé mechanismy, jakými by se tyto formy života mohly dostat do takové výšky,“ uvedl profesor Milton Wainwright z sheffieldské univerzity.

Život z kosmu

Přitom odpůrci této teorie poukazují právě na to, že organismy se mohly do vesmíru dostat při sopečné činnosti. To však Wainwright odmítá s tím, že poslední vulkanická aktivita v oblasti prý byla zaznamenána naposledy před třemi lety.

„Pokud se nemýlíme, znamená to, že ve vesmíru existuje život a přichází na Zemi. Znamená to, že život na Zemi pochází pravděpodobně z kosmu. Statisticky neexistuje žádný důvod, proč by měl život vzniknout na Zemi,“ dodal Wainwright.

Získané vzorky se musí podrobit chemické analýze, která by měla jejich mimozemský původ potvrdit nebo vyvrátit. Wainwrightův tým chce pak provést další pokus v říjnu, kdy vyšle znovu průzkumný balón do vesmíru.

Reklama

Výběr článků

Načítám