Hlavní obsah

Prototyp Muskova korábu Starship poškodila exploze jeho nádrží

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska se chystá na první let jedné verze své vesmírné lodi Starship (Hvězdná loď). Ve středu 20. listopadu byl v Texasu její prototyp Mk1 tankován kryogenickým palivem. V průběhu testu však došlo k výbuchu a k poškození stroje, následně palivo z nádrže uniklo. Souhrnným jménem Starship se míní loď Starship a její nosná raketa (první stupeň) Super Heavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prototyp lodi SpaceX praskl při tlakovém testuVideo: Reuters

 
Článek

Cílem středečního testu ve výrobním závodě a testovacím středisku firmy SpaceX v Boca Chica Village mělo být natlakování palivových nádrží na maximální provozní hodnoty. To se nepovedlo, harmonogram dalších testů se pravděpodobně zpozdí.

STARSHIP
Super Heavy je první stupeň, který má vynést loď Starship na oběžnou dráhu a poté bezpečně dosedne na přistávací plochu. Vysoký je 68 metrů a pohánět jej mají motory Raptor (celkem 37).
Druhým stupněm je kosmická loď Starship vysoká 50 metrů, má být znovupoužitelná a také schopná přistát na povrchu s atmosférou i bez ní, například na Měsíci. Vybavena má být šesti motory Raptor. Má sloužit k přepravě až 100 lidí či jako nákladní plavidlo. Počítá se s možnosti dotankování nádrží na oběžné dráze Země, díky tomu bude podle SpaceX moci urazit velké vzdálenosti, i k Marsu.

Poté, co pozemní tlaková zkouška selhala, bylo navíc vidět, jak se ze stroje vyvalila oblaka plynu a do vzduchu vylétly též části dané lodi, jelikož i ocelový obal to úplně nevydržel a na několika místech se promáčkl, jak je vidět na videu od agentury Reuters.

Vrchní kuželovitý kryt na plavidlu, tedy jeho „nos“, však poškozen nebyl, byť to některé zdroje uváděly. Na záběrech je ale jasně vidět, že při tomto testu nebyl nasazen, potvrzuje server Spaceflight Now.

Mk1 už nepoletí

Prototyp nazvaný Mk1 byl představen letos v září, kdy šéf společnosti Elon Musk nastínil plány vývoje programu Starship, který by měl nakonec dopravit lidstvo na Měsíc a poté i na Mars.

Takto vypadá kosmická loď, se kterou mají lidé létat až na Mars

Věda a školy

Musk nicméně nakonec zmínil, že SpaceX již nebude létat prototypem Mk1 (nezkusí se ani plánovaná výška 20 kilometrů) a místo toho se přesune na novější model. Inženýři se totiž nyní mají soustředit hlavně na Mk3 s vylepšeným designem. Firma má kromě zařízení v Texasu ještě jedno na Floridě, kde vzniká i prototyp Starship Mk2.

Aktuální prototyp Mk1 prý svůj účel splnil svými testy a také napomohl při hledání optimálních řešení během výroby daných kosmických dopravních prostředků.

Muskův Hvězdný skokan má za sebou úspěšný poslední test

Věda a školy

Obecně Musk považuje za důležité rozšířit znalosti o světě mimo Zemi, a má-li člověk mít možnost cestovat vesmírem, je podle něj klíčové, aby se vesmírné lodě daly použít opakovaně.

V minulosti rovněž prohlásil, že chce na Mars dostat až milion pozemšťanů. Podle jeho plánů z roku 2016 by se měli první lidé vydat k rudé planetě v roce 2025. Samotný americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) počítá s lety s prvními lidmi k Marsu až po roce 2030.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám