Hlavní obsah

Probíhá tradiční Týden vědy a techniky

Právo, Novinky, fš, cie

Již 19. ročník festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd ČR probíhá po celé republice od pondělí 11. do neděle 17. listopadu. Návštěvníkům nabízí přednášky, prohlídky laboratoří pracovišť Akademie věd, filmová promítání, výstavy nebo science show. V předvečer 30. výročí sametové revoluce se bude na budovu AV ČR v Praze na Národní promítat videomapping, který provede diváky klíčovými událostmi našich dějin v letech 1945–1989.

Foto: Akademie věd ČR

Z loňského ročníku Týdne vědy a techniky AV ČR.

Článek

Letošním mottem festivalu jsou „Věda, svoboda, odpovědnost“, kterých se ve všední dny týkají přednášky, workshopy či filmová promítání na téma globálních hrozeb jako klimatické změny, přírodní katastrofy, plýtvání potravinami a společenské hrozby. O víkendu se program připojí k oslavám 30. výročí sametové revoluce.

Během celého týdne budou v budově na Národní v Praze k vidění také dvě výstavy mapující významné milníky tuzemské historie.

Pro návštěvníky se znovu připravila i úniková hra. Letos se pro velký zájem odehrává nejen v hlavní budově Akademie věd, ale i v Ústavu chemických procesů AV ČR a v Geologickém ústavu AV ČR.

Problém nekontrolované produkce odpadů

Rozmanité aktivity jsou podle organizátorů zajímavé pro děti, studenty, vědecké nadšence, zkrátka pro širokou veřejnost. Během programu na Národní budou promítnuty snímky z cyklu Tiché hrozby, na které navážou besedy s vědci.

Foto: Akademie věd ČR

Tradiční vědecký festival.

Foto: Akademie věd ČR

Z minulého ročníku Týdne vědy a techniky.

Jedním z filmů bude i studentský dokument „Mezi odpady“, který pojednává o globálním problému nekontrolovatelné produkce odpadů. Ve všední dny večer se uskuteční moderované panelové diskuse s českými odborníky.

Přednášky o pivu

Od úterý 12. listopadu začal program mimo jiné i v Národním zemědělském muzeu (NZM) na pražské Letné. Konají se zde přednášky s experty o pivu, českém lesnictví, historické zemědělské technice, migraci rostlinných i živočišných druhů a o záchraně ohrožených dřevin, rovněž promítání archivních filmů, komentované prohlídky expozic a výstav.

Foto: NZM

Odborníci předvádějí například ukázky ochrany lesa.

„V resortu zemědělství působí řada výzkumných ústavů a institucí, které se věnují tématům důležitým pro naši společnost. Prostřednictvím akcí, jako jsou Noc vědců a Týden vědy a techniky Akademie ČR, se společně snažíme veřejnosti přiblížit jejich práci a výsledky,“ uvedl k tomu generální ředitel NZM Milan Jan Půček.

Program po celém Česku

Akce během Týdne vědy a techniky AV ČR se nekonají jen v Praze. Téměř v každém krajském městě se mohou lidé zúčastnit workshopů, poslechnout si přednášky či navštívit laboratoře jednotlivých ústavů Akademie věd. Kompletní program je zde.

Na všechny akce je vstup zdarma, některé z nich však bylo třeba si rezervovat.

Reklama

Související články

Noc vědců rozsvítí 34 měst

Česko čeká v pátek 27. září rekordní Noc vědců. Do letošního 14. ročníku se totiž hned ve 34 městech zapojí na 64 institucí, které připravily celkem 1327...

Výběr článků

Načítám