Hlavní obsah

Privatizace dobývání vesmíru má vyřešit nedostatek peněz pro NASA

Novinky, pst

Panel odborníků, který připravil scénáře ohledně budoucnosti dobývání vesmíru pro amerického prezidenta Baracka Obamu, navrhuje širší využívání soukromého sektoru. Závěrečná zpráva dokonce doporučuje NASA omezit poměrně rozsáhlý program vývoje nových raket Ares, které měly nahradit dosluhující raketoplány.

Článek

"Amerika musí najít rychleji levnějšího nástupce raketoplánů," uvádí se ve 155 stránkovém materiálu, který připravilo deset odborníků. Raketoplány totiž mají vzlétnout naposledy příští rok a nově konstruované rakety třídy Ares mají být k běžnému použití až v roce 2016 nebo dokonce 2017.

Je ohroženo dobudování ISS

Vzniká tak minimálně až šestiletá mezera, která by se nejvíce dotkla vysílání posádek, materiálu a údržby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která má fungovat do roku 2016. Pokud by se dopravování posádky a servis ISS přenechal soukromému sektoru, uvolnila by si NASA ruce.

Alternativní prodlužování provozuschopnosti raketoplánů by podle panelu zbytečně odčerpalo prostředky potřebné na vývoj nových raket. Panel se také přimlouvá, aby byla spíše prodloužena životnost ISS. Za současného stavu, však NASA není schopná stanici dobudovat během tří misí plánovaných na rok 2011.

„Myslíme si, že nadešel čas pro vytvoření trhu pro komerční firmy, které by zajišťovaly přepravu lidí a materiálu mezi zemským povrchem a orbitem kolem Země,“ uvedl na konferenci ve Washigtonu předseda panelu Norm Augustine, bývalý šéf společnosti Lockheed Martin s tím, že je to mnohem snazší, než vypravit misi na Mars.

Ostatně na světě již jsou první komerční projekty, které počítají s vynášením materiálu a turistů na nízké orbitální dráhy. Asi nejznámější je projekt společnosti Virgin.[celá zpráva]

Obama se bude muset rozhodnout

Doporučení panelu mají podle stanice BBC posloužit jako základ pro rozhodování prezidenta Obamy, jeho hlavního poradce pro vědu John Holdrena a nového ředitele NASA Charlese Boldena. Pozorovatelé již delší čas upozorňovali na to, že NASA má příliš široký záběr a pouze s navýšením rozpočtu o tři miliardy dolarů bude schopná zajišťovat průzkum vesmíru za hranicí nízkého orbitu kolem Země.

NASA v současnosti pracuje na raketách Ares 1 a Ares 5 a novém modulu pro posádku, který má označení Orion. Tyto prostředky měly nahradit raketoplány a dostat například lidi zpět na Měsíc a později i na Mars. Nicméně panel označil tento program za příliš rozsáhlý, časově a finančně náročný a neodpovídající.

NASA by se pak měla soustředit na vývoj modulu pro posádku, který by byl možná jednodušší, ale byl by k dispozici rychleji než Orion, který by vynášely současné rakety, jen trochu vylepšené. NASA by se mohla soustředit na větší skok do vesmíru. Ten by měl zajistit vývoj silnější rakety a většího pilotovaného modulu, který by mohl být využit i pro let na Mars, nebo k nějakému většímu asteroidu, který by šlo využít i pro lety na Měsíc.

To však neznamená, že by se neměl uskutečnit připravovaný start prototypu rakety Ares I-X, který byl naplánován na konec října. Zkušební let rakety poskytne i tak konstruktérům řadu cenných údajů, které ovlivní další směřování konstrukce raket.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám