Hlavní obsah

Přednáškový kurz chemie se v Olomouci dotkne i celospolečenských otázek

Novinky,

Letošní 13. ročník přednáškového kurzu Současná chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci zavede účastníky za hranice chemie i vědeckého poznání. Organizuje jej laureát národní ceny Česká hlava Pavel Hobza z katedry fyzikální chemie a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Od 28. února do konce března vystoupí kardiochirurg Jan Pirk, psychiatr Cyril Höschl, historik umění Jan Royt či matematik a mecenáš Karel Janeček.

Foto: PřF UP/RCPTM

Fyzikální chemik Pavel Hobza

Článek

„Třináctý ročník by měl být jiný, výjimečný. Na rozdíl od těch předchozích se v něm navzdory názvu zcela záměrně nebude řešit chemie. Snažil jsem se vyjít vstříc požadavkům studentů a pozvat takové hosty, kteří mohou přispět k hledání odpovědí na otázky, jež si v současné době klademe nejčastěji. Zároveň jsem ale splnil hlavní cíl cyklu – přivést do Olomouce přední badatele. Studenti opět poznají, že věda je nádherné dobrodružství,“ uvedl hlavní organizátor a moderátor přednáškového kurzu Pavel Hobza.

Co nás trápí?

Při výběru hostů si mezinárodně respektovaný fyzikální chemik Hobza údajně nejčastěji kladl otázku: Co nás nejčastěji trápí?

„Dospěl jsem k tomu, že problémy máme zejména se srdcem a duší. Právě přednášky na tato témata cyklus zarámují. Jak si poradit se srdcem, nám řekne kardiochirurg Jan Pirk z pražského IKEM v přednášce nazvané Můj život s kardiochirurgií. Odborníkem na duševní zdraví je psychiatr a vysokoškolský pedagog Cyril Höschl. Ve středu 28. března se můžeme těšit na jeho přednášku nazvanou Vrozené a naučené v chování (podíl genů a prostředí na chování, prožívání a vznik duševních chorob),“ přiblížil organizátor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) profesor Jan Pirk

Efekt více hlasů ve volbách

Dalším z ožehavých témat současnosti je politická situace a s tím související volby. Dne 14. března Karel Janeček představí svůj návrh volebního systému Demokracie 21. Jeho podstatou je takzvaný efekt více hlasů. Návrh počítá i s možností využití jednoho minusového hlasu.

Někteří zase hledají oporu při řešení problémů. O Bohu a jeho zobrazení v různých náboženských konfesích v průběhu staletí promluví 21. března historik umění a prorektor pražské Univerzity Karlovy Jan Royt, který se zabývá především starším uměním od raně křesťanské epochy až po konec baroka.

„Aktivity profesora Hobzy si velmi vážíme. Kurz Současná chemie je velkým přínosem pro studenty, kteří si na přednáškách mohou rozšířit obzory. Přispívá ale i ke zvyšování prestiže univerzity a naplňování jednoho z jejích poslání, tedy působení ve veřejném prostoru,“ řekl vedoucí pořádající olomoucké katedry fyzikální chemie Michal Otyepka.

S výjimkou první přednášky, která se uskuteční od 13 hodin, se všechny ostatní konají vždy od 15 hodin. Podrobné informace jsou dostupné zde, kde budou poté k dispozici i záznamy přednášek. Zváni jsou nejen členové akademické obce, ale také zájemci z řad veřejnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám