Hlavní obsah

Pražských škol má být více, navíc budou úsporné

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské investice do škol směřují k energetickým úsporám a k vytváření nových míst. Pražští radní v úterý 7. února schválili projekty na stavební úpravy šesti středních škol. „Mělo by dojít ke snížení primární spotřeby energií o 50 procent,” řekla radní pro školství Irena Ropková (ČSSD) s tím, že hospodařit se má také s dešťovou vodou. Jde například o Gymnázium Postupická či o Střední školu elektrotechniky v Jesenické ulici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jen za projektovou dokumentaci by měla Praha platit čtyři až pět miliónů korun. Investice je ale nutná.

„Některé objekty jsou v kritickém stavu,“ poznamenala Ropková a dodala, že lze žádat o evropskou dotaci. Navíc má město miliardovou rezervu pro investice městských částí, z níž by podstatná část měla směřovat právě do školství.

V roce 2020 může chybět 10 tisíc míst

Malá kapacita se týká základního školství vzhledem k demografickému vývoji. Analýza Institutu plánování a rozvoje (IPR) město před časem upozornila, že v roce 2020 může v pražském základním školství chybět 10 tisíc míst. Podle mapy, kterou IPR sestavil, se problém týká třeba Prahy 3, 5, 6 či okrajových částí.

„Snažíme se tomu předcházet,“ konstatovala Ropková, podle níž už 4500 míst ve školách nově vzniklo.

Má k tomu pomoci také rekonstrukce základních škol v Kolovratech a Uhříněvsi. Město si nechá vypracovat projekty.

Reklama

Související články

Přibudou nová místa ve školách

V okrajových částech Prahy a v obcích poblíž hlavního města by měla v základních školách vzniknout místa pro 3400 žáků. Podle ministryně školství Kateřiny...

Praha má sloučit dvě školy

Vyšší odborná škola informačních služeb v Praze 4 se má od července sloučit se Střední školou slaboproudé elektrotechniky v Praze 9. Úterní návrh pražských...

Výběr článků

Načítám