Hlavní obsah

Povinná maturita z matematiky možná až od školního roku 2021/22

Právo, Novinky, ČTK, zr, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Termín zavedení povinné státní maturity z matematiky by se mohl sladit na školní rok 2021/2022, řekl v Otázkách Václava Moravce na ČT ministr školství Robert Plaga (ANO). „Je to varianta, která je na stole,“ konstatoval. Rozhodnutí prý padne velmi brzy. Do budoucna se řeší i možnost, že by se hodnocení maturitní slohové práce z češtiny vrátilo školám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Myslím, že pokud se dál budeme bavit o povinné maturitě z matematiky, možná dojdeme k tomu, že sladění termínu není vůbec špatné," poznamenal Plaga.

Matematiku si loni vybralo 23,4 procenta maturantů, z didaktického testu u státní maturity propadlo 22,3 procenta z nich.

Maturita z matematiky měla být původně povinná od školního roku 2020/2021 pro gymnázia a lycea, o rok později pro ostatní střední školy s výjimkou zdravotnických, sociálních a uměleckých oborů.

Dosud si maturanti mohou matematiku volit jako druhý předmět vedle povinné češtiny, většina z nich ale dává přednost cizímu jazyku. Matematiku si loni vybralo 23,4 procenta maturantů, z didaktického testu u státní maturity propadlo 22,3 procenta z nich. [celá zpráva]

Což není malé číslo, když uvážíme, že si tento předmět vybrali maturanti dobrovolně. A to i s ohledem na to, že rozhodování mezi matematikou a cizím jazykem není pro mnohé žáky úplně radostné. Někteří poslanci by ji tak chtěli určitým způsobem zmírnit. [celá zpráva]

Podle Plagy je i proto důležité diskutovat zároveň o obsahu maturity z matematiky. „Pojďme se vrátit k nějakému základu. Řekněme si, že to je vstupenka k profilové části na dané škole, minimální základ, který stát chce, aby na všech středních školách byl dosažen a aby to bylo užitečné. To je koncept debaty, který bychom měli vést,“ řekl ministr.

V rukou státu by podle něj měla být hranice minimální kvality, nemělo by se jednat o selektivní nástroj, který někomu zabrání v přístupu ke vzdělávání. On sám kdysi uvedl, že povinná matematika u maturit je značným rizikem – alespoň to, jak byla dříve naplánována. [celá zpráva]

Vrátit hodnocení slohů školám?

Ministerstvo chce také do měsíce předložit do meziresortního řízení novelu školského zákona, která vyjímá slohy ze státních maturit a vrací je na úroveň škol.

Neznamená to, že slohovka nebude, jen se vrátí zpátky na úroveň školy. Přidanou hodnotou je, že ji hodnotí na škole, kde žák působí.
Robert Plaga, ministr školství

Omezení státní části maturity z českého jazyka hodnocené Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) jen na znalostní didaktický test se dle Plagy nedá očekávat dříve než za dva roky. Ministr zároveň vyvrátil, že by resort chtěl slohovou práci úplně zrušit.

„Ačkoli chce MŠMT přejít na praxi, že bude centrálně řídit jen didaktické testy, neznamená to, že slohovka nebude, jen se vrátí zpátky na úroveň školy. Myslím, že přidanou hodnotou je právě to, že ji hodnotí na škole, kde konkrétní žák působí. Centrální hodnocení v mnohém přechází k formálnímu hodnocení bez znalosti člověka," prohlásil.

Zrušením centrálních oprav písemných prací z češtiny by mohl stát ušetřit, přesnou analýzu ale šéf školského resortu nemá.

Za první státní maturity v roce 2011 stát zaplatil 178 milionů korun. Nejvíce to bylo o rok později, 196 milionů Kč. V letech 2016 a 2017 stát vydal na státní maturity shodně 141 milionů, jak vyplývá z dat organizátora státní části maturit, Cermatu.

Anketa

Jste pro povinnou maturitu z matematiky na většině středních škol?
Ano, jednoznačně, měla by být všude.
18,9 %
Obecně jsem pro, ale mělo by se lépe promyslet, od kdy a kde bude (případně někdy vybírat mezi ní a cizím jazykem).
2,9 %
Ne, maturování z matematiky by mělo být jen dobrovolné.
78,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 350 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám