Hlavní obsah

Poradenské centrum brněnské techniky pomáhá studentům se specifickými potřebami

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes překážky, jako je ztráta sluchu, psychická porucha či horší zrak, si mohou studenti brněnského Vysokého učení technického (VUT) užívat vysokoškolská léta. Už 10 let jim v tom pomáhá poradenské centrum, které od loňska nese jméno Alfons. K narozeninám si centrum nadělilo nový videospot, zároveň uspořádalo výstavu absolventovi fakulty stavební, který letos úspěšně dokončil školu navzdory psychickému onemocnění.

Foto: VUT

Na VUT v Brně funguje pro studenty poradenské centrum Alfons

Článek

Absolvent Fakulty stavební VUT Lukáš chtěl studovat stavařinu už na střední škole, jeho cesta za snem však nebyla jednoduchá.

„Povaha Lukášova onemocnění s sebou nese velké, někdy až nadměrné zapálení do věcí, které právě dělá. To může vystřídat náhlý nedostatek vůle, nespavost a deprese. Z toho důvodu bylo nutné, aby se naučil vybalancovat volnočasové zájmy, školní i pracovní povinnosti – a podobným stavům se vyhnul,“ vysvětlila Veronika Matějková z centra Alfons, která mu v době jeho studia na VUT pomáhala.

Díky ní si mohl lépe rozvrhnout nejen samotné studium, ale i přípravu závěrečné práce.

Výstava jako odměna

„Velkou výhodou pro mě bylo, že jsem měl v případě potřeby více času na složení zkoušky, protože mě farmakoléčba trochu brzdí,“ uvedl student, který se ve své závěrečné práci věnoval návrhu rodinného domu se zelenou střechou.

Foto: VUT

Ukázka kreseb studenta Lukáše Mlejnka: Jestřábí žena (2017)

V rámci terapie začal i kreslit. S jeho díly se lidé mohou seznámit od 18. října po dobu jednoho měsíce v Literární kavárně na Veveří v Brně – nedaleko stavební fakulty.

„Lukášovy kresby jsem znala, proto mě napadlo uspořádat výstavu jako motivaci a odměnu za dokončení bakalářského studia,“ doplnila Matějková.

Necelé procento se speciálními potřebami

Příběh Lukáše je ale jen jedním z mnoha, podobných klientů eviduje centrum 178, z toho 115 z nich využívá možnosti adaptace studia.

Foto: VUT

Ukázka kreseb studenta Lukáše Mlejnka: Pasování na rytíře (2013)

„Počet všech studentů se specifickými potřebami nečiní na VUT ani jedno procento z celkového počtu studentů. Nicméně se snažíme udělat pro tyto mladé lidi maximum. Nezáleží na tom, zda trpí poruchami učení, ztrátou zraku, sluchu nebo třeba poruchami autistického spektra,“ vyjmenovala možné zdravotní komplikace vedoucí poradenského centra Zdeňka Zigalová.

Kurz právního minima

Nově centrum Alfons nabízí i sociálně-právní servis. „Naše služba S-kompas, ve které studentům radíme v sociálních či právních otázkách, pomohla letos už 18 z nich. Zorganizovali jsme rovněž kurz právního minima, o který byl velký zájem,“ dodala Zigalová.

Nový propagační spot poradenského centra.

Centrum Alfons stojí i za vznikem technického slovníku pro český znakový jazyk. Díky tomu už existují znaky pro odborné termíny jako elektrolýza, goniometrická funkce či rozteč. Není tak nutné je pouze opisovat prstovou abecedou jako dosud.

S tvorbou slovníku pomohl od narození neslyšící student fakulty strojního inženýrství Tomáš Zbavitel, který byl za svou práci navržen i na letošní Cenu rektora brněnské techniky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám