Hlavní obsah

Poprvé od roku 2000 vědci odhalili nový kmen HIV

Novinky,

Poprvé po 19 letech se vědcům podařilo objevit nový kmen viru HIV. Podle mezinárodní společnosti Abbott Laboratories, která provedla výzkum ve spolupráci s University of Missouri v americkém Kansas City, je kmen součástí takzvané skupiny M viru HIV-1, tedy stejné rodiny virových podtypů, jaké mohou být zodpovědné za světovou pandemii HIV. Testované vzorky pocházejí z afrického Konga.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV. Ilustrační snímek

Článek

Samotný virus HIV, který může způsobovat nemoc AIDS, má několik různých podtypů nebo kmenů a stejně jako jiné viry má schopnost se v průběhu času měnit a mutovat. Toto je první nový kmen skupiny M identifikovaný od doby, kdy se v roce 2000 stanovily postupy na klasifikaci různých podtypů.

„Pro diagnostické testy to může být skutečná výzva,“ poznamenala podle zpravodajské stanice CNN spoluautorka studie Mary Rodgersová z laboratoří zdravotnické firmy Abbott.

Tato společnost testuje více než 60 procent světové dodávky krve, musí tak podle ní hledat nové kmeny a sledovat ty, které jsou v oběhu. „Tudíž to poté můžeme přesně detekovat bez ohledu na to, kde se to ve světě stane,“ dodala.

Současná léčba má být proti novému kmenu účinná

Imunolog Anthony Fauci, ředitel amerického Národního ústavu pro alergii a infekční choroby, uvedl, že současné léčby HIV jsou účinné proti tomuto kmenu. Identifikace nového kmene však podle něj poskytuje úplnější mapování vývoje HIV.

Konec AIDS? Přenášení viru HIV zastaveno

Věda a školy

„Není důvod k panice, dokonce ani k malým obavám,“ uklidňuje Fauci s tím, že tímto kmenem je navíc nakaženo jen velmi málo lidí.

Tři nálezy z Konga: 1983, 1990 a 2001

Aby mohli vědci potvrdit a vyhlásit, že se jedná o nový podtyp, musí být nezávisle na sobě detekovány tři případy. První dva byly nalezeny v Demokratické republice Kongo v letech 1983 a 1990.

„Oba kmeny byly velmi neobvyklé a neodpovídaly jiným,“ uvedla Rodgersová.

Třetí vzorek nalezený v Kongu byl odebrán v roce 2001 jako součást studie zaměřené na zabránění přenosu viru z matky na dítě. Vzorek byl malý, a přestože se zdálo, že se podobá dvěma starším, vědci chtěli mít jistotu a otestovat celý genom. V té době ale neexistovala technologie, která by uměla určit, zda se jedná o nový podtyp.

Vědci z Abbottu a University of Missouri vyvinuli nové techniky pro studium a mapování vzorku z roku 2001. Rodgersová doslova prohlásila, že to bylo „jako hledat jehlu v kupce sena a poté ji vytáhnout magnetem“.

Dokázali pak ale zcela zjistit sekvenci vzorku, což znamená, že byli schopni vytvořit úplný obrázek a určit, že jde o podtyp L skupiny M.

Jak píše CNN, současná medicína by s tím tedy měla být schopná bojovat, i když není jisté, zda se onen virus nemůže v lidském těle chovat i nečekaně jinak.

„Objev nám připomíná, že abychom ukončili globální pandemii HIV, musíme i nadále myslet na tento neustále se měnící virus a využívat nejnovější technologické pokroky ke zkoumání jeho vývoje,“ dodala profesorka Carole McArthurová z kansaské univerzity.

Česko je mezi státy s největším nárůstem HIV

Domácí

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) žije na světě asi 36,7 milionů HIV pozitivních lidí. Organizace UNAIDS, která při OSN koordinuje celosvětový program boje proti HIV/AIDS, odhaduje, že kupříkladu v roce 2016 bylo nově infikováno přibližně 1,8 milionu lidí.

Výsledky nynější studie o novém podtypu retroviru HIV byly zveřejněny ve středu v časopise Journal of Acquired Immune Deficient Syndromes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám