Hlavní obsah

Podle výzkumu je pro děti nejdůležitější rodina, přátelé a peníze

Pro děti do 15 let je nejdůležitější šťastná rodina, dobří přátelé a hodně peněz. Ukázal to zveřejněný průzkum Národního institutu dětí a mládeže mezi 2238 dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Výzkum rovněž ukázal, že část dětí nevěří rodičům.

Článek

Podle zjištění jsou také děti z bohatších rodin šťastnější, na pocitu štěstí se ale velkou mírou podílí i to, zda děti chodí do kroužků a tráví aktivně volný čas. Autoři studie zároveň upozornili, že dětem chybí pozitivní vzory.

Důležitost přátelství stoupá s věkem

"Děti ve věku šest až devět let považují za nejdůležitější zejména mít šťastnou rodinu, dobré přátele a dobře se učit," uvedli autoři s tím, že tyto odpovědi zaškrtlo více než 60 procent malých respondentů. "Se vzrůstajícím věkem celkově stoupá důležitost přátel. Čím jsou respondenti starší, tím častěji také za rozhodně důležité označují mít hodně peněz a také ve srovnání s kategorií 10-12 let zcela pochopitelně mít partnera, partnerku, s někým chodit," dodali odborníci.

Polovina dětí v nic nevěří

Podle manažerky projektu Hodnotové orientace dětí ve věku šest až 15 let Ireny Hoškové je alarmující, že děti takto vnímají. Výzkum totiž také ukázal, že část dětí nevěří rodičům. Polovina z nich nemá žádné vzory, nevěří v boha či politiku. Navíc se vzrůstajícím věkem děti více tolerují negativní jevy jako je kouření a lhaní.

"Čím lépe je rodina situována a čím vyššího vzdělání rodiče dítěte dosáhli, tím častěji respondent uvedl, že se cítí být v životě rozhodně šťastný," stojí ve výzkumné zprávě. Vzdělanější rodiče se také více zajímají o školní výsledky a trávení volného času svých dětí.

Kroužky jsou finančně náročné

"Ve výzkumu se nám potvrdilo, že pokud děti dochází do nějaké volnočasové aktivity, méně často se nudí, a tím spíše se v životě cítí šťastné," dodali badatelé. Zároveň ale upozornili, že to, že děti méně vzdělaných rodičů nechodí tak často do kroužků, může být dáno i finanční náročností nejrůznějších koníčků.

Do nějakého kroužku, sportovního oddílu nebo klubu chodí alespoň jednou týdně 74 procent dotázaných dětí. To je prý mimořádně vysoké číslo i v rámci celé Evropy. Česko prý má totiž unikátní síť domů dětí a mládeže, center volného času a školních družin.

Výzkumná zpráva bude sloužit učitelům, psychologům a lidem pracujícím s dětmi, na základě jejich zjištění budou také zpracovány návrhy na změny zákonů týkajících se dětí a mládeže.

Reklama

Výběr článků

Načítám