Hlavní obsah

Peruánský ledovec se vzpírá globálnímu oteplování

Novinky,

Jedním ze symbolů globálních změn klimatu jsou tající či přímo v průběhu dekád mizející ledovce. Výjimkou je však nyní vědci prozkoumaná ledová masa Huascarán v pohoří Cordillera Blanca v peruánských Andách, která se doslova „chová jakoby nic“. Podle agentury Reuters by tak ledovce v Peru mohly poskytnout určité vodítko k dopadům změn klimatu na Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci začali odebírat vzorky ledovce Huascarán už v červenciVideo: Reuters

 
Článek

Mezinárodní tým paleoklimatologů a glaciologů z Latinské Ameriky, Evropy a Spojených států pod patronátem peruánského ústavu na výzkum ledovců Instituto Nacional de Investigación en Glaciares y Ecosistemas de Montaña (INAIGEM) zamířil letos na dané místo v Národním parku Huascarán, aby zjistil, proč se dopady změny klimatu ještě na tomto ledovci v odlehlé části Peru neprojevily.

Oním místem, kde se ledovec Huascarán nachází, je stejnojmenná nejvyšší hora Peru s vrcholem v nadmořské výšce 6768 metrů.

Vědci začali v červenci odebírat vzorky ledovce Huascarán, celá expedice zabrala měsíc. Shromážděný led má být posléze poslán na Ohio State University v USA k další analýze.

Peruánské tropické ledovce jsou v ohrožení

Andský národ má více tropických ledovců než kterákoli jiná země, nicméně vědci tvrdí, že jsou v ohrožení – a to nejen v Peru. Podle odborníků napomohlo zde působící globální oteplování snížit množství ledových mas v Peru až o 40 procent.

Avšak Huascarán je v podstatě stále stejně majestátní. Koncem minulého měsíce odebrala proto expedice vzorky ledu i z jeho jádra, aby zjistila, proč je tak odolný.

Foto: AFP PHOTO / INAIGEM / OSCAR VILCA, Profimedia.cz

Ledovec na hoře Huascarán, nejvyšším vrcholu Peru. Snímek byl pořízen v rámci červencové expedice.

„Malý válec půjde do hloubky asi 170 metrů a dojde k extrakci. Na Huascarán to nebude mít žádný vliv, nezpůsobí to žádné škody. Ale s informacemi, které nám dává led, můžeme vědecky analyzovat vývoj celého světa,“ uvedl k tomu ještě předtím podle agentury Reuters peruánský prezident Martín Vizcarra.

Ztrácíme zásobárny vody

Zmenšování ledovců přináší ohrožení dodávek vody pro tisíce lidí, kteří jsou závislí na jejich (průběžném, nikoli likvidačním) tání – aby získali pitnou vodu, rovněž kvůli zavlažování.

Ledovce zkrátka poskytují vodní zdroj, dodávají vodu v obdobích sucha. Skutečným problémem v Peru i u ledovců jinde na světě podle amerického výzkumníka Lonnieho Thompsona, který se na expedici významně podílel, proto je, že přicházíme o možnosti zásobování vodou.

„Ledovce ubývají, což má obrovský dopad na obyvatele Peru – zejména právě na Peru, protože téměř 50 procent tamní populace žije v suchých pouštních zónách západního pobřeží. Tito lidé jsou závislí na vodě z řek, která pochází z ledovců v Andách,“ vysvětlil paleoklimatolog.

Foto: AFP PHOTO / INAIGEM / OSCAR VILCA, Profimedia.cz

Zejména peruánsko-americká expedice na ledovec Huascarán

„Vyšetřovatelé“, jak lze tyto experty též s malou nadsázkou označit, každopádně doufají, že výsledky by mohly vrhnout nové světlo na to, jak nejlépe bojovat s důsledky změny klimatu.

Reklama

Související články

Vlna veder dorazila do Grónska

Vlna veder, která rozpálila Evropu a před týdnem stanovila teplotní rekordy v pěti evropských zemích, nyní dorazila do Grónska, kde způsobuje velmi zrychlené...

Výběr článků

Načítám