Hlavní obsah

Ostravští deváťáci objevovali kouzlo řemesel

Právo, Denisa Telaříková

Jaké obory a předměty se vyučují na Střední škole stavební a dřevozpracující v Ostravě-Zábřehu od pátku už zcela jistě ví žáci 9. tříd ostravských základních škol, kteří navštívili zdejší první ročník akce s názvem Den řemesel.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jedno ze stanovišť bylo i u počítačů, kde si žáci prohlédli projekty domů zdejších současných studentů.

Článek

Deváťáci si prošli na škole 12 stanovišti, kde se mimo jiné dozvěděli, jak malíři pokojů vybírají své barvy, jak jsou těžké cihly, kdo a jak staví střechu i samotné domy, prohlédli si truhlářské a obkladačské nástroje, vyzkoušeli si poskládat dřevěný hlavolam nebo zaměřit dům přes geodetický přístroj. Nechyběly ani ukázky práce v dílnách školy se stroji a nástroji potřebnými pro stavební a dřevařské práce.

„Během pátečního dopoledne se žáci seznámili s našimi tříletými učebními obory a jedním čtyřletým maturitním. Kromě malířských, truhlářských, tesařských, zámečnických či zednických prací, se u nás mohou vyučit instalatérem, montérem suchých staveb, ale také operátorem dřevařské a nábytkářské výroby, což je náš maturitní obor,“ řekl Právu zástupce ředitele Střední školy stavební a dřevozpracující Lukáš Šubert. Dodal, že školu příjemně překvapilo, jak obrovský zájem ze strany základních škol o jejich akci byl. „Dorazilo přes dvě stě žáků 9. tříd základních škol. Den řemesel se konal od 8 do 13 hodin,“ upřesnil Šubert.

„Jsme moc rádi, že takové akce na středních školách jsou. Všichni nemohou mít maturitu, je potřeba kvalitních a dobrých řemeslníků. Dnes ale bohužel chybí,“ uvedly oslovené učitelky ZŠ, které děti doprovázely. Samotným žákům se akce také velmi líbila, obzvlášť připravené soutěže, hádanky a praktické činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám