Hlavní obsah

Ostravská univerzita ukáže unikátní dětské válečné kresby z Japonska

Právo, Denisa Telaříková

Ostravská univerzita (OU) připravuje na únor jedinečnou výstavu. Představí na ní akvarelové kresby desetiletých dívek z Japonska, které zachytily válečnou realitu ve městě Seta v letech 1944 až 1945. Ostrava je teprve třetím místem na světě, kde lidé budou moci tyto kresby vidět. Právo o výstavě, která bude k vidění od 15. února do 8. dubna na půdě Pedagogické fakulty OU, informovala za školu Andrea Wantulová.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Vítání evakuovaných dětí – rozdíly v oblečení symbolizují také obrovskou propast mezi životem na vesnici a ve městě.

Článek

„Výstavu připravila kulturní antropoložka Anna Fraser, která je původem Češka žijící ve Velké Británii. Ta také dětské kresby na svých cestách po Japonsku objevila. Práce zachycují každodenní realitu dětí ve škole: od vyučovacích hodin přes útěk do krytu, nácvik úklidu po bombardování až po jejich víru v to, že papírové čepice je ochrání před všudypřítomným bombardováním,“ líčila Wantulová s tím, že ze souboru 192 kreseb bude v Ostravě vystaveno celkem 38. Obrázky doprovázejí i krátké texty.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Narozeniny Císaře: pan ředitel čte celý „Rescript of Education“ a děti po dvě dlouhé hodiny musí stát se skloněnou hlavou, což je důkaz úcty.

Dětských válečných deníků je málo

„Mně bylo okamžitě jasné, že text i kresby představují unikátní dokument, který by měl být dostupný veřejnosti. Válečných deníků existuje mnoho, ale dětských je méně. Tento deník je zvláštní tím, že spojuje text a grafiku, a ta kombinace dovolí daleko lepší vyjádření dětských pocitů,“ uvedla Fraser, která autorky kreseb, dnes osmdesátileté ženy, také zpovídala.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Vlaky, které vezly vojáky na frontu, projížděly blízko školního pole a děvčata na ně mávala.

Vernisáž se bude konat 15. února v 15.30 hodin na děkanátu Pedagogické fakulty OU. Bude spojena s přednáškou Jana Sýkory, který je vedoucím Ústavu Dálného východu při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Nazval ji Čas a prostor v japonské kultuře.

Sýkora také dětské texty pod obrázky znovu přeložil, aby byly více živé a v dětské řeči.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Trénink na Den Sportu – házení na cíl, kterým je v tomto případě model amerického letadla.

Z Ostravy poputuje zřejmě do Lidic

Výstava měla premiéru na podzim roku 2014 ve Wolfson College v Oxfordu a pak se přesunula do Prahy, nyní tedy bude k vidění v Ostravě.

„Třetím a posledním místem v České republice by mohly být Lidice, avšak ještě nebylo rozhodnuto,“ upozornil vedoucí katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty OU Ondřej Vorel.

Teprve po trojici výstav v České republice zamíří série reprodukcí kreseb dále do světa. Originály na ručním papíře jsou uloženy v Historickém muzeu v Ócu a nikdo k nim nesmí.

Reklama

Výběr článků

Načítám