Hlavní obsah

Osmiletá navrhla při obědě léčbu rakoviny, vědci se nápadem vážně zabývají

Právo, mcm

Stalo se při obědě: Michael Lisanti se zeptal své osmileté dcery Camilly, jak by léčila smrtící rakovinu. Ta pohotově vyrukovala s nápadem, který nyní britští výzkumníci seriózně zkoumají. Řekla totiž rodičům, že by nasadila stejné prášky, jaké měla, když ji bolelo v krku.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Dívka navrhla, aby lidé rakovinu léčili antibiotiky. Ilustrační foto

Článek

Tehdy ji léčili antibiotiky, což si dívka zřejmě zapamatovala jako univerzální léčbu. „Mysleli jsme původně, že to bude legrace jen tak se jí zeptat, jak by léčila třeba rakovinu,“ řekl listu The Daily Mail profesor Lisanti z manchesterské univerzity.

Antibiotika dokážou ničit rakovinné buňky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za běžných okolností by rodiče asi podotkli, že dcerčin nápad je zajímavý, a tím by věc skončila.

Leč Lisanti je expert na výzkum rakoviny a jeho žena Federica Sotgia rovněž. A tak začali zjišťovat, zda přece jen na dívčině nápadu nemůže být něco racionálního.

Podle britských médií byli oba překvapeni, jak i některá běžná a levná antibiotika dokážou ničit rakovinné buňky.

Některá z těchto léčiv brání tvorbě mitochondrií v rakovinných buňkách, čímž je připravují o zdroj energie.

Výsledkem výzkumu zatím je, že čtyři druhy antibiotik, jejichž výroba stojí asi dvě koruny, ničí kmenové buňky rakoviny prostaty, prsu, plic, slinivky, vaječníků, kůže i mozku. Léky přitom vůbec nepoškozují zdravé buňky v těle.

Výsledky výzkumu jsou ovšem podle prvních zpráv zatím omezeny na laboratorní podmínky a vyžadují ověření na lidech. Skeptici, jichž se tázal list The Independent, ale otevřeně vyjádřili pochyby o účincích v praxi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám