Hlavní obsah

Opice žijící v okolí Fukušimy mají změněnou krev, tvrdí vědci

Makakové červenolící, kteří žijí v blízkosti poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima, mají podle vědců změněnou krev. Podle britského deníku The Guardian se to uvádí ve studii, podle níž se tato skutečnost spojuje s havárií elektrárny z roku 2011, již způsobilo silné zemětřesení a tsunami.

Foto: Profimedia.cz

Makak červenolící. Ilustrační foto

Článek

Ve studii se píše, že u makaků červenolících z oblasti Fukušima byla zjištěna nízká hladina bílých a červených krvinek a nízká hladina hemoglobinu, což podle expertů může zvyšovat náchylnost k infekčním nemocem. Opice měly také v těle radioaktivní cesium.

Kritikové studie nicméně prohlašují, že souvislost mezi abnormálními výsledky krevních testů a vystavením zmíněných divoce žijících opic radiaci není ve studii patřičně prokázáno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Tokyo Electric Power Co/Handout via Reuters, Reuters

Technici ve fukušimské elektrárně

Vědci při svém výzkumu porovnávali 61 opic žijících 70 kilometrů od jaderné elektrárny Fukušima a 31 opic z poloostrova Šimokita, vzdáleného více než 400 kilometrů od Fukušimy. Fukušimští makakové měli nízké hodnoty krevního obrazu a také se v jejich těle vyskytovalo cesium, v souvislosti se zvýšeným výskytem cesia v půdě v jejich oblasti. U opic ze Šimokity nebylo cesium zaznamenáno.

Profesor Šiniči Hajama uvedl, že během japonské zimy, kdy bývá krajina pod sněhem, se makakové živí pupeny a kůrou stromů. Právě v nich se prý cesium hromadí.

Nejnižší hladinu bílých krvinek a nejvyšší koncentraci cesia měly podle studie v těle nedospělé opice. To naznačuje, že mladé opice mohou být zranitelnější v případě zamoření radiací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám