Hlavní obsah

Olomoučtí gymnazisté navázali jako první v ČR spojení s ISS

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Studenti tří olomouckých gymnázií navázali v úterý dopoledne na několik minut rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (International Space Station - ISS), která je v současné době jedinou trvale obydlenou vesmírnou stanicí.

Olomoučtí studenti se spojili s ISSVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Hovořili s britským astronautem Timothym Peakem, který jim při přeletu stanice ISS nad Olomoucí zodpověděl 18 otázek. V ČR šlo o vůbec první kontakt podobného druhu.

Spojení s orbitální stanicí vzdálenou zhruba 400 kilometrů navázaly antény, které na střechu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci nainstaloval Hanácký radioklub OK2KYJ spolu s firmou ONYX engineering.

Jedna z učeben fakulty připomínala velín. Po deváté ranní bylo cítit velké napětí, které pak vystřídalo vzrušení i úleva, když se v 9:22 ozval kromě šumu hlas astronauta: „Slyším vás slabě, ale zřetelně. Je velké privilegium hovořit s Českou republikou prostřednictvím prvního našeho rádiového spojení v historii.“

„Tady Eva a studenti a jsme rádi, že mluvíme z Olomouce. Jste připraven na první otázku?,“ odpověděla astronautovi učitelka Gymnázia Čajkovského Eva Farmačková.

Ve vesmíru mu nejvíce chybí postel

„Ano, jsem připraven,“ odvětil Peake a pak téměř deset minut odpovídal otázky studentů. Ty zajímalo například, jak na ISS odpočívá, zda má čas dívat se na filmy, jak snáší odloučení od rodiny, zda je možné na ISS nastydnout či jestli mají astronauti na palubě nějaký hudební nástroj.

Zajímavá byla například jeho odpověď na otázku, jaké je to jíst ve stavu beztíže. „Je to celkem sranda, nemusíš si nic odkládat, můžeš si vzít všechno jídlo k sobě, ale musíš si dávat dobrý pozor, abys neudělal moc velký nepořádek,“ uvedl Peake.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

„Bylo to neskutečné, mluvit s někým ve vesmíru,“ svěřila se studentka Slovanského gymnázia v Olomouci Alžběta Maleňáková (na snímku).

Svěřil se také mj., že mu ve vesmíru nejvíce chybí jeho postel. To, když odpovídal na otázku, co mu nejvíce chybí ze zemské přitažlivosti. „Spánek na stanici není nic hrozného, ale opravdu není nad to lehnout si v noci do svého vlastního lůžka, natáhnout se a spokojeně usnout v měkkých peřinách s gravitací,“ uvedl astronaut.

„Bylo to neskutečné, mluvit s někým ve vesmíru. Je to něco, co se nestane každý den a možná, že už nikdy v životě,“ svěřila se Právu studentka Slovanského gymnázia Alžběta Maleňáková, která by budoucnu ráda studovala astrofyziku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Pár minut před spojením vládla nervozita. Jak bylo navázáno, vystřídala ji úleva spolu se vzrušením.

„Byli jsme rádi, že volba padla právě na Timothyho Peaka, protože jsme věděli, že je to velmi komunikativní člověk,“ poznamenala Farmačková. „Jsem na vrcholu štěstí, že se nám experiment podařil,“ okomentoval úspěšné navázání rádiového spojení s ISS předseda Hanáckého radioklubu OK2KYJ Rudolf Bláha.

Olomoucká gymnázia vybrala NASA

„Komunikace s ISS jsou poměrně časté, ve světě jich už byly řádově stovky. V České republice jsme ale první. Přenos má jasně daná pravidla. NASA schvaluje nejen otázky, ale i antény, personální zabezpečení či výběr studentů. Administrativa je obrovská,“ dodal Bláha.

Trojici olomouckých gymnázií (Slovanské gymnázium, Gymnázium Čajkovského a Gymnázium Olomouc-Hejčín) po letech příprav vybrala pro rádiovou konferenci americká vesmírná agentura NASA, a to v rámci projektu, jehož cílem je podpořit zájem studentů o vědu, techniku a vesmír. Studenti mají díky němu možnost pohovořit s posádkou ISS a položit jejím členům různé zvídavé otázky.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

„Jsem na vrcholu štěstí, že se nám experiment podařil,“ okomentoval úspěšné navázání rádiového spojení s ISS předseda Hanáckého radioklubu OK2KYJ Rudolf Bláha (na snímku).

Původně tuto výsadu měli jen žáci škol ze Spojených států, postupně však byla možnost kontaktu s ISS rozšiřována i mimo USA.

Do projektu Americké kosmické agentury NASA se olomoučtí partneři zapojili již před třemi lety. Na počátku stála spolupráce Hanáckého radioklubu OK2KYJ s Gymnáziem Čajkovského. Následně se přidali další účastníci – Slovanské gymnázium, Gymnázium Hejčín, přírodovědecká fakulta i studentský spolek UP Crowd. Rozsáhlý projekt finančně podpořila olomoucká radnice.

První díl stanice ISS, modul Zarja, byl vynesen na oběžnou dráhu 20. listopadu 1998. Od 2. listopadu 2000, kdy na stanici vstoupila první stálá posádka, je trvale obydlena. Stanice je umístěna na oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 km. Nyní na ní pobývají americký astronaut Tim Kopra, jeho britský kolega Timothy Peake a ruský kosmonaut Jurij Malenčenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám