Hlavní obsah

Odborné vzdělávání může mít prestiž

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve všech státech Evropské unie se od 5. do 9. prosince uskuteční Evropský týden odborných dovedností. Má upozornit na to, že odborné vzdělávání, kterým v České republice prochází více než 70 procent populace, je cestou k dobrému uplatnění na trhu práce. Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) se do daného týdne zapojí také akcemi zaměřenými na učitele a rodiče žáků základních škol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do maturitních a učebních oborů v odborném vzdělávání nastupuje každoročně zhruba 72 procent absolventů základních škol. Na gymnázia míří 22,5 procenta populačního ročníku.

Správná volba oboru se přitom významně odrazí i na spokojenosti při učení a spolurozhoduje i o tom, zda žák školu dokončí a zda se profesi bude chtít v budoucnu věnovat.

Poradenství pro žáky i rodiče

„V Evropském týdnu odborných dovedností budeme žákům a jejich rodičům v našem pražském centru poskytovat individuální poradenství k volbě vzdělávací a profesní dráhy,“ uvedla Helena Úlovcová z NÚV.

„Chtěli bychom také upozornit na informační systém Infoabsolvent, kde jsou představeny nejen všechny školy a jimi nabízené obory vzdělání, ale také data o budoucím uplatnění na trhu práce.”

Součástí akce s podtitulem „Objev svůj talent!“ budou v Plzni a Olomouci také žákovské veletrhy fiktivních firem anebo diskusní setkání odborníků v hlavním městě.

Týden má povzbudit i dospělé, kteří chtějí dalším odborným vzděláváním své postavení na trhu práce posílit anebo chtějí profesi změnit.

Reklama

Související články

Učební obory vyhlížejí znovuoživení

Je pořád lepší mačkat se v jedné třídě s dalšími třiceti gymnazisty nebo mít jen pár spolužáků a být po pár letech střední školy vyučen? V Praze rodiče a děti...

Výběr článků

Načítám