Hlavní obsah

Od Antarktidy se odlomila kra větší než Londýn. Nikoli kvůli oteplování

Novinky,

Z Ameryho šelfového ledovce na východě Antarktidy mezi australskými výzkumnými stanicemi Davis a Mawson se na konci září oddělila obří ledová kra, která má rozlohu 1636 kilometrů čtverečních. Tím podle serveru BBC vyprodukoval Amery svůj největší nový ledovec za poslední více než půlstoletí. Vědci tvrdí, že za odlomení ledu nemůže globální oteplování, jde o součást normálního procesu.

Foto: AFP PHOTO / RICHARD COLEMAN / AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION, Profimedia.cz

Odlamování mohutné kry z Ameryho šelfového ledovce v Antarktidě

Článek

Kra se odlomila od Ameryho šelfového ledovce, dostala oficiální název D-28. Podle expertů z australské vědecko-výzkumné organizace Australian Antarctic Division měří ulomený kus zhruba 50 krát 30 kilometrů.

Rozdíl mezi 20. a 25. zářím...

Odhadovaná hmotnost ledu je podle BBC zhruba 315 miliard tun. Bude trvat roky, než se rozpadne a roztaje.

Odtržení ledové masy nemá mít přímý dopad na hladiny moří, jelikož šelfový ledovec už byl plovoucí – podobně jako kostka ledu ve sklenici vody.

Šelfový ledovec je silná plovoucí ledová plošina, která se vyskytuje v místech, kde ledovce či další toky ledu z ledového příkrovu tečou dolů k pobřeží a na povrch oceánu. Nacházejí se v Antarktidě, Grónsku, Kanadě a v ruské části Arktidy.

Ameryho šelfový ledovec má jinak plochu okolo 60 tisíc kilometrů čtverečních, je tak třetím největším v Antarktidě. Podle vědců oceánská voda proniká až 550 kilometrů pod ledovec.

Trhlina od roku 2000

K aktuálnímu oddělení došlo v místě, které Australané v rámci svého antarktického programu monitorují posledních 20 let – právě kvůli pravděpodobnosti odtržení masivních kusů.

Trhlinu v přední části Ameryho ledovce poprvé zaznamenali v roce 2000. Vědci tehdy předpověděli, že se z něj obrovské celistvé množství ledu bude odlamovat mezi lety 2010 a 2015.

„Jsem opravdu nadšená, že to po těch letech vidím. Byli jsme si jistí, že se to nakonec stane, byť jsme to čekali trochu jinde, ale všichni jsme byli napjatí,“ přiznala britskému deníku The Guardian glacioložka Helen Amanda Frickerová.

První velké oddělení od 60. let

Jde o první významné telení daného ledovce od 60. let minulého století, konkrétně od roků 1963 a 1964, přesto odborníci věří, že v tomto případě nejde o důsledek změn klimatu, které způsobují větší tání ledu.

Hladiny moří rychle stoupají, varují vědci z panelu OSN

Věda a školy

„Je to součást normálního cyklu ledovcového šelfu. Průměrně každých 60 až 70 let dojde k odtržení,“ vysvětlila Frickerová s tím, že tato konkrétní nynější událost tedy není žádným důvodem ke znepokojení. Zvlášť když nemá hned zapříčinit zvýšení hladiny oceánu.

Reklama

Související články

Na Aljašce se utrhl obří kus ledovce

Když má člověk štěstí, příroda mu dokáže poskytnout monumentální představení. Jedno takové zažil fotograf Chris Bray při jedné ze svých cest po Aljašce....

Výběr článků

Načítám