Hlavní obsah

O titul Zlatého Ámose se utká rekordních 78 učitelů

– Praha

Do 24. ročníku ankety Zlatý Ámos, v níž se vybírá nejoblíbenější učitel v ČR, žáci základních a středních škol přihlásili rekordních 78 pedagogů. Informoval o tom zakladatel a ředitel ankety Ladislav Hrzal, nyní rovněž školský ombudsman. Po několika letech má zastoupení každý kraj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Loňský vítěz ankety Jan Flídr ze ZŠ 5. května ve Dvoře Králové nad Labem

Článek

Celkem žáci a studenti přihlásili o 25 učitelů více než loni. Nejvíce nominací přišlo ze Středočeského kraje, kde žáci vybrali 12 učitelů. Jedenáct kantorů působí na školách v Moravskoslezském kraji.

Naopak pouze jedna nominace dorazila z Karlovarského kraje, kde je nejméně obyvatel i žáků. Dva nominované učitele mají Plzeňský a Liberecký kraj.

Převažují ženy

Více než čtyři pětiny oblíbených učitelek a učitelů jsou ze základních škol. Nejen ve sborovnách, ale také mezi adepty na korunu pro Zlatého Ámose převažují ženy. Přihlášeno jich je 56.

V lednu a únoru se uskuteční regionální kola ankety. Žáci v nich musejí pokud možno originálním způsobem představit své kandidáty a obhájit nominaci.

„Regionální kola jsou zároveň oceněním všech, kteří byli svými žáky na titul Zlatý Ámos navrženi. Jsou to nejoblíbenější učitelky a nejoblíbenější učitelé na jednotlivých školách a uznání jim právem patří,” řekl Hrzal.

Foto: Jiří Mach, Právo

Školský ombudsman Ladislav Hrzal poskytl rozhovor deníku Právo.

V krajích s alespoň třemi nominovanými bude udělován titul Krajský Ámos. Vítězové regionálních kol se utkají 1. března v neveřejném semifinále.

Finále se uskuteční 24. března v kongresovém centru pražského hotelu Olšanka. Budou na něm vyhlášeni také Dětský Ámos a nejoblíbenější fyzikář, matikář, chemikář a češtinář.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepším učitelem je Jan „Ámos“ Flídr

Ve třiadvacátém ročníku soutěže Zlatý Ámos zvítězil Jan Flídr, devětadvacetiletý učitel chemie a přírodopisu ze základní školy 5. května ve Dvoře Králové. Po...

Výběr článků

Načítám