Hlavní obsah

Nový teleskop by mohl najít vysněnou "sestru" Země

Novinky, Vladimír Michna

Příští generace vesmírných teleskopů může odkrýt přítomnost oceánů na planetách mimo naši sluneční soustavu. Vědci doufají, že odraz světla z oceánů fungujících jako jisté zrcadlo může přinést americký vesmírný teleskop, který bude vyslán do kosmu v roce 2014. Mohl by objevit "sestru" Země, tedy planetu podobnou naší Zemi. Hovoří o tom studie amerických astronomů v magazínu Astrophysical Journal Letters.

Článek

Odhalování vody na planetách podobných Zemi může odpovědět na otázky existence života mimo naši planetu.

Tyler Robinson z Eashingtonské univerzity v Seattlu doufá, že tato nová technologie bude využita při hledání „Svatého grálu“ všech astronomů - „sestry“ planety Země.

Cílem je najít cokoli, co připomíná planetu Zemi v jakémkoli smyslu.
vědec Tyler Robinson

„Zaměřujeme se na třídu planet mimo sluneční soustavu, které stále čekají na odhalení. Jejich velikost a složení je srovnatelné se Zemí, stejně jako vzdálenost k jejich ústřední hvězdě je podobná jako vzdálenost Země ke Slunci,“ řekl Tyler BBC.

„Cílem je najít cokoli, co připomíná planetu Zemi v jakémkoli smyslu, jen abychom mohli dokázat, že má na svém povrchu tekutý oceán,“ dodal. Oceán by mohl být znakem planety, kde by se mohl vyvíjet život stejně jako na Zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám