Hlavní obsah

Novela zákona o státních maturitách prošla do druhého čtení

Praha

Novela zákona týkající se státních maturit prošla dnes ve sněmovně do druhého čtení. Původně měla být schválena ve zrychleném režimu už v prvním čtení, protože jde o zákon, který vláda označila jako svou prioritu. Proti zrychlenému schválení se ale ve středu postavila ČSSD. Zákon proto putuje do školského výboru.

Článek

Není přitom vůbec zřejmé, zda ho sněmovna stihne projednat do květnových voleb. Neprošel totiž návrh na zkrácení lhůt k projednání, výbor má tedy na projednání novely až 60 dnů. Poslanci se na poslední řádné schůzi sejdou v dubnu.

Novela upřesňuje některá pravidla pro konání maturitních zkoušek, aby se mohly uskutečnit bez problémů. Stanoví například pravidla pro ochranu zkušebního tajemství nebo umožňuje, aby se u maturit uplatnili i lidé, kteří nejsou profesí pedagogové. Pomáhat by tak mohli například učitelé v penzi, asistenti či odborníci z praxe. Novela by se vůbec neměla dotknout studentů, pro ně by měla platit stejná pravidla jako doposud.

Vadí nepřipravenost a účast soukromých firem

Proti schválení návrhu se ve středu postavili poslanci sociální demokracie. Argumentovali tím, že státní maturity nejsou vůbec připravené, dále se jim nelíbilo, že servis okolo maturit zajišťují soukromé firmy. Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) označil přípravu maturit za "nebývalý byznys", použil srovnání s kauzou okolo karty opencard.

Výtky ČSSD rozpoutaly zhruba dvouhodinovou debatu. Ministryně školství Miroslava Kopicová projekt hájila. Uvedla například, že se organizují školení a běží veškeré nutné přípravy. Na příští týden prý chtěla vyhlásit generální zkoušku, která by ukázala, zda je možné příští rok státní maturity spustit naostro. Po diskusi bylo jednání sněmovny přerušeno, dnes poslanci o návrhu pouze hlasovali.

Přípravy už stály 342 miliónů

Státní maturity měli původně skládat studenti poprvé v roce 2008. Kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti byly ale odloženy až na školní rok 2010/2011. Příprava zkoušek stála od roku 2000 celkem 342 miliónů korun. Do roku 2011 pak spolkne ještě dalších 285 miliónů, provoz bude ročně stát čtvrt miliardy. Na přípravu maturit může ministerstvo do roku 2013 čerpat až 405 miliónů korun z evropských fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám