Hlavní obsah

Nezletilí nebudou smět pracovat s chemikáliemi, střední odborné školy čekají problémy

– Praha

Střední odborné školy a učiliště budou mít od ledna potíže zajistit výuku v laboratořích a praxi ve firmách. Jak uvedl předseda Asociace středních průmyslových škol ČR Jiří Zajíček, nezletilí žáci totiž nebudou smět pracovat s většinou chemikálií. Při novele zákona o veřejném zdraví z prováděcí vyhlášky zmizel odstavec s výjimkou pro mladistvé připravující se na budoucí povolání. Vyřešit to novelou školského zákona se do začátku roku nestihne.

Článek

Resort školství se podle tiskové zprávy snažil s ministerstvem zdravotnictví vyjednat změnu vyhlášky, ale neuspěl. Od začátku připomínkového řízení před rokem až dvěma podle Zajíčka na možný problém oficiálně upozorňovali i lidé z praxe, ale rovněž neúspěšně.

„Ministerstvo zdravotnictví odpovědělo, že našim připomínkám nemohou vyhovět, protože jenom převádějí evropskou legislativu do české,” řekl Zajíček.

U praxe ale prý není taková ochrana potřeba

Ministerstvo zdravotnictví poukazuje na to, že inkriminovaná vyhláška upravuje ochranu zdraví mladistvých zaměstnanců, takže vypuštění odstavce s výjimkou pro praktické vyučování považuje za logické.

Podle školského zákona ale veškerá praktická výuka spadá pod Zákoník práce, takže se musí zmiňovanou vyhláškou řídit. „U praxe ale není potřeba ochrana v takovém rozsahu jako u mladistvých zaměstnanců,” poznamenal Zajíček, který je zároveň ředitelem Masarykovy střední školy chemické v Praze.

Ministerstvo školství má připravené řešení

Jediná cesta k nápravě nyní spočívá ve změně paragrafu, který navazuje v praxi na Zákoník práce. „Ačkoli ministerstvo školství tento problém nezpůsobilo, má připravené řešení v rámci novely školského zákona, která fakticky převezme rušené ustanovení ze zákona o ochraně veřejného zdraví,” uvedlo ministerstvo školství. Měla by se k tomu využít ještě aktuální novela školského zákona, kterou nyní projednávají poslanci.

Do začátku roku se ale legislativní proces nestihne a školy se ocitnou ve svízelné situaci. „Ve druhém ročníku nebudeme schopni odučit praktika z organické chemie. Nejde však jen o chemické obory, ale rovněž o obory zdravotnické, stavebníky, kteří mají lepidla, truhláře, automechaniky,” řekl Zajíček.

Porušení zdravotní nebo školské legislativy

Řešení se bude hledat těžko. „Buď budeme porušovat zdravotní legislativu, nebo školskou legislativu, protože nebudeme naplňovat rámcové a školní vzdělávací programy,” poznamenal ředitel.

U maturitních oborů je podle něj možné nařízení obejít zařazením práce v laboratoři pod teoretickou výuku ve školním vzdělávacím programu. Pak by to nespadalo pod Zákoník práce. Není to ale možné na učilištích a při praxi ve firmách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám