Hlavní obsah

Některé léky proti nespavosti zvyšují riziko vzniku alzheimera

Právo, znk

Některé medikamenty na spaní „podstatně zvyšují“ riziko výskytu Alzheimerovy choroby, zjistili američtí vědci. Oznámili, že v případě dlouhodobých vysokých dávek léků jako Nytol o 63 procent vzrostlo riziko, že pacienti onemocní alzheimerem. Rizikové jsou podle jejich zjištění i léky na sennou rýmu jako Benadryl či Piriton.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Experti z Washingtonské univerzity se zaměřili na léky s tzv. anticholinergním účinkem – jde o medikamenty blokující receptory pro neuropřenašeč acetylcholin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Starší lidé by měli vědět, že mnohé léky, mezi něž patří i některé volně dostupné, mají silné anticholinergní účinky,“ varovala profesorka Shelly Grayová. Studie byla podle listu The  Guardian provedena na více než 3400 pacientech starších 65 let po dobu sedmi let: 637 z nich stihla Alzheimerova choroba, 160 pak jiná forma demence.

Ti, kteří brali nejvíce anticholinergních léků, měli o 54 procent vyšší riziko výskytu jedné z forem demence a o 63 procent riziko alzheimeru než ti, již prášky nebrali.

„Je ale samozřejmé, že by nikdo neměl přestat v terapii, aniž by se poradil se svým lékařem,“ zdůraznila ovšem Grayová.

„Právě lékař by měl pravidelně revidovat režim starších pacientů včetně léků na recept tak, aby mohli lidé užívat méně anticholinergních léků v menších dávkách,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám