Hlavní obsah

Někdy je třeba sestoupit ze světových pozic, radí kariérová poradkyně

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže se někomu nepoštěstilo dostat se na vysněnou střední školu, měl by si připravit nějakou alternativu, radí Ivana Eliášková z Centra kariérového poradenství v rozhovoru pro Právo. Někdy je třeba slevit na ambicích a sestoupit ze svých světových pozic.

Foto: NÚV

Ivana Eliášková, Centrum kariérového poradenství

Článek

Kolik odhadujete, že je ještě míst na středních školách?

To se nedá odhadnout, to se ukáže, až se to podtrhne a sečte. Ale každoročně tam ještě místa jsou. Nabídka je v 2. kole omezenější, protože některé školy mají nižší kritéria nebo nabírají méně žáků, takže třídu zaplní.

Naopak gymnázia mají kritéria přísná a napoprvé nenaberou požadovaný počet žáků. Takže žáci ať nepropadají panice, tedy hlavně rodiče, protože šance prostě jsou.

Kolik dětí se třeba loni na žádnou střední školu nedostalo?

Na střední školu se vždycky dostanou, protože přijímací řízení je otevřené až do 31. srpna. Pokud se škola nezaplní ani ve druhém kole, tak může opakovaně vyhlašovat další a další kola, dokud se jim to nezaplní. Samozřejmě už v devítce by žáci měli být připravováni na nějakou alternativu, kdyby jim nevyšlo, co chtějí. Někdy musí sestoupit ze svých světových pozic a zvolit jiné řešení.

Můžete doporučit obor?

To se takto vůbec nedá říct, je to velice individuální. Také je třeba zjistit, co bylo motivem prvotní volby – mohla to být třeba nějaká ambice. Například na konzervatoře je lednový termín přijímacích zkoušek a ten převis je tam šílený, takže většina uchazečů se tam nedostane. Potom musí mít v zásobě alternativní obor, kam půjdou studovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám