Hlavní obsah

Největší včelu na světě objevili v Indonésii po téměř 40 letech

Novinky, nčs

V Indonésii objevili vědci samici včelího druhu Megachile pluto, největšího druhu včely na světě. Hmyz známý rovněž jako Wallaceova obří včela je zhruba čtyřikrát větší než v Česku známé včely medonosné. V Indonésii byl naposled pozorován v roce 1981, tedy před 38 lety, informuje server MSN.

Foto: Profimedia.cz

V Indonésii objevili po téměř 40 letech obří včelu

Článek

Včelí obry objevili Clay Bolt a Eli Wymanová při cestě po indonéské provincii Severní Moluky.

„Bylo ohromné vidět druh, o kterém nebylo jasné, zda ještě vůbec přežívá. Je to něco jako létající buldok mezi hmyzem. Opravdu úžasný zážitek, když vám nad hlavou hučí šum jejich křídel,“ popsal setkání Bolt.

Bolt dále uvedl, že včela se chovala velmi klidně. „Na rozdíl od včel medonosných nemá tendenci k bodnutí. Samička obří včely byla klidná a nechovala se vůbec agresivně,“ řekl s tím, že na světě je známo asi 20 tisíc druhů včel a většina z nich není agresivní.

Hmyz s rozpětím křídel 6,3 centimetru se živí pylem a velké čelisti používá ke sběru pryskyřice, z níž staví hnízda.

Jméno dostala včela podle svého objevitele Alfreda Russela Wallace, jenž blanokřídlý hmyz objevil v roce 1857 na ostrově Bacan při své cestě do Indonésie.

Další setkání s těmito včelami zaznamenal americký entomolog Adam Messer v roce 1981. Včelu pozoroval na třech indonéských ostrovech a jako první popsal chování tohoto hmyzu. Na další desítky let pak obří včely zmizely vědě z očí.

Reklama

Výběr článků

Načítám