Hlavní obsah

Nejsi očkován? Nesmíš do školy! Itálie přišla s novým zákonem

Novinky,

Podle nového zákona nesmějí beztrestně přijít do školy děti, u kterých není možné prokázat, že absolvovaly řádné očkování. Takový je podle stanice BBC výsledek několikaměsíční diskuze o problematice povinného očkování. Pokud rodiče pošlou do školy svého neočkovaného potomka, riskují pokutu až do výše 500 eur, tedy přes 12 800 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Italská ministryně zdravotnictví Giulia Grillová

Článek

Nový italský zákon byl připraven také kvůli prudkému nárůstu počtu případů spalniček, což se ostatně řeší i v Česku.

Podle takzvaného Zákona Lorenzinové – pojmenovaného dle tamní bývalé ministryně zdravotnictví Beatrice Lorenzinové, která jej zavedla – musejí děti v Itálii před zahájením školní docházky dostávat řadu povinných očkování. Patří mezi ně ta proti planým neštovicím, dětské obrně, spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Ratolesti do šesti let vyloučeny ze školky

Italské děti do šesti let bez dokladu o prodělaném očkování budou podle nových pravidel vyloučeny z předškolního vzdělávání.

BBC připomíná, že těm ve věku od šesti do 16 let nemůže být trvale zakázáno navštěvovat povinnou školní docházku, avšak jejich rodiče budou čelit pokutám, pokud nedokončí povinný průběh vakcinace.

Ministryně: Žádná vakcína, žádná škola

Stávající italská ministryně zdravotnictví Giulia Grillová poznamenala, že pravidla jsou nyní jasná a jednoduchá. „Žádná vakcína, žádná škola,“ prohlásila.

Podle italských médií řeší regionální úřady situaci různými způsoby. Kupříkladu v Bologni úřad poslal dopisy s upomínkami a pozastavením docházky rodičům asi 300 dětí. Celkem pět tisíc dětí tam nemá aktuální dokumentaci.

Zákonná úprava byla schválena proto, aby zvýšila míru očkování Itálie z necelých 80 procent na 95 procent, což je cíl Světové zdravotnické organizace.

Očkování na parkovišti

Epidemie spalniček je skutečně celosvětovým problémem. Jak informoval britský deník The Guardian, lékaři na Novém Zélandu proto doslova přesouvají kliniky ven, aby se účinněji zabránilo dalšími šíření spalniček.

Očkování probíhající na parkovištích má za cíl snížit riziko přenosu infekčních onemocnění – na rozdíl od výskytu pacientů v přeplněných a uzavřených čekárnách.

Podle nejnovějších informací na novozélandském Jižním ostrově akutně potřebuje očkovat zhruba 100 tisíc jedinců. Bude to zdarma, jak připomíná server SBS News.

Povinnost očkování v ČR

V Česku se musejí děti povinně očkovat proti devíti základním chorobám. Jejich rodiče mohou očkování odmítnout z náboženských důvodů či kvůli svědomí (negativní osobní zkušenost). To má ale své důsledky.

Dítě poté nemá přístup do kolektivních zařízení jako mateřské školy, a nemůže se zúčastnit kolektivních akcí, jako jsou třeba školy v přírodě nebo sportovní soustředění. Když rodiče odmítnou očkování dítěte, mohou být povoláni k odpovědnosti hygienickou službou a dostat citelnou pokutu.

Pokud jde o přijetí neočkovaného dítěte do školky či o účast na hromadné akci, posudek o zdravotní způsobilosti, kde se požaduje i informace o očkování, potvrzuje lékař. Samotné rozhodnutí je ale na ředitelce nebo řediteli příslušného školního či předškolního zařízení.

Anketa

Odmítáte povinné očkování?
Ano
25,4 %
Ne
74,6 %
Celkem hlasovalo 232 čtenářů.

Spalničky

Spalničky patří mezi nejzávažnější virová onemocnění především dětského věku. Není na ně lék. Nákaza se šíří vzduchem a nevyhýbá se ani dospělým.

Jejím zdrojem je nakažený člověk v počátečním stadiu nemoci, kdy ještě nedošlo k výsevu typické spalničkové vyrážky.

Klasický průběh spalniček připomíná v začátku nachlazení. Člověk má rýmu, kašel, zanícené oční spojivky a trpí světloplachostí. V ústech se objeví šedobělavé skvrny se zarudlými okraji a posléze se od uší a krku po dolní končetiny začne šířit červená vyrážka. Mohou nastat i další, vážné komplice, např. zápal plic či encefalitida.

V ČR bylo pravidelné očkování proti nákaze spalničkami zavedeno v roce 1969, nejdříve jednou dávkou a od roku 1975 dvěma dávkami vakcíny.

Po překonání spalniček je člověk vůči této nákaze celoživotně chráněn.

Reklama

Související články

Meningokok: zvažuje se plošné očkování

Nejdřív to vypadá jako chřipka: člověk se cítí špatně, má horečku, bolí ho hlava, svaly a klouby. Někdy se na těle z ničeho nic udělají modřiny, následuje...

Studie: Očkování k autismu nevede

Dánská studie vyvrací domněnku, že nejčastěji používaná vakcína známá pod zkratkou MMR vede k autismu. MMR chrání dítě proti spalničkám, příušnicím...

Výběr článků

Načítám