Hlavní obsah

NASA ukázala další snímek Pluta, ledovou pláň bez kráterů

Aktualizováno

Na trpasličí planetě Pluto jsou vedle vysokých hor i obrovské ledové pláně. Ukázaly to další unikátní snímky sondy New Horizons, které v pátek zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Sonda byla planetě nejblíže v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z průletu nad PlutemVideo: Reuters

 
Článek

Na snímcích je vidět velká pláň, která je podle vědců tvořená ledem. Upozornili, že podobně jako na prvním zveřejněném snímku, na ní nejsou vidět žádné krátery. Ty vznikají střety s jiným tělesem. Jejich absence podle vědců svědčí o tom, že oblast je geologicky mladá, stará kolem 100 miliónů let, a stále se vyvíjí. Při pohybech hmoty případné krátery mizí.

Snímek byl pořízen ze vzdálenosti 77 000 kilometrů od povrchu planety.

Foto: ČTK/AP

Nový snímek povrchu Pluta ukazuje pláně bez kráterů

„Není snadné to území popsat. Objev velké mladé roviny bez kráterů předčil všechna očekávání,” komentoval snímek geolog z týmu sondy New Horizons Jeffrey Moore. Planinu přirovnal k hroudám zmrzlého bahna.

Vědci ji pojmenovali Sputnik Plain (planina Sputnik) po první družici, kterou Země vyslala do vesmíru.

Pláň je rozdělena tmavými příkopy, v nichž v některých jsou patrné vystouplé útvary. Vědci pro toto nemají jasné vysvětlení. Domnívají se však, že mohly vzniknout tím, jak povrchové vrstva vyschla a propadla se. Na povrchu planety se vyskytuje zmrzlý oxid uhelnatý, metan a dusík.

Foto: Handout, Reuters

Snímek trpasličí planety Pluto

Vědci už ve středu zveřejnili první záběr z povrchu. Ten ukazuje pohoří, které je podle astronomů také velmi mladé a zřejmě se stále formuje.

Kromě Pluta sonda fotila i jeho největší měsíc Cháron.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Detailní snímek Plutova měsíce Cháron

Sonda New Horizons se v úterý k Plutu přiblížila na 12 500 kilometrů. Při průletu pořizovala fotografie které bude na Zemi odesílat 16 měsíců. Pokračuje dál cestou Kuiperovým pásem planetek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda New Horizons poslala první detailní snímek PlutaVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám