Hlavní obsah

Nad šálkem kávy vážně i nevážně o současné vědě

Novinky, Karel Kvapil

Od pondělí 16. května do pátku 20. května se vždy od 17 hodin uskuteční ve vybraných kavárnách středočeských měst setkání vědců s širokou veřejností v rámci „vědeckých kaváren".

Foto: Profimedia.cz

Vědci se učí ovládat molekuly. Ilustrační foto

Článek

Lidský dech jako možný zdroj diagnostiky závažných onemocnění, vývoj „chemických robotů“ a jejich využití v současné praxi, potenciály vodíkové ekonomiky nebo zemětřesení nejen jako obrovská přírodní katastrofa, ale i jako významný zdroj poznání naší planety či voda známá i neznámá. To je pět témat setkání vědců s širokou veřejností v rámci „vědeckých kaváren“, další z akcí projektu Discovery Weeks.

Možnost diskutovat s předními vědci

„Program zahájí přednáška odborníka – špičkového českého vědce a poté bude následovat debata k danému tématu. Lidé tak mají unikátní možnost setkat se s významnými českými vědci a diskutovat s nimi nad přínosy a riziky současné vědy,“ říká manažer regionálních akcí pro Středočeský kraj Václav Marek.

Konkrétně se lidé budou moci potkat například s Patrikem Španělem z Ústavu fyzikální chemie AV nebo s předním seismologem Janem Zedníkem. Podle Václava Marka jsou v současné době vědecké kavárny neboli „Science café“ jedním z nejúspěšnějších modelů popularizace vědy.

Pondělní sérii vědeckých kaváren zahájí ve Slaném profesor Patrik Španěl z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, který posluchačům přiblíží složitou cestu k možnostem diagnostiky některých chorob v lidském dechu. Donedávna totiž neexistovaly jednoduché a objektivní metody, jak měřit koncentrace látek charakteristických pro určité onemocnění. Tento způsob diagnostiky je přitom neinvazivní a poměrně rychlý.

Také úterní vědecká kavárna, která se bude konat v Kutné Hoře, se tematicky dotkne lidského zdraví. Docent František Štěpánek z Vysoké školy chemicko-technologické se bude věnovat vývoji chemických robotů a jejich možnému využití v medicínských oborech. Zaměří se jak na historii jejich vzniku, tak na pozitivní i negativní dopady na lidský organismus, a upřesní, jaký je jejich potenciál pro využití v budoucnosti.

Středeční setkání, které se uskuteční v Kladně, se pod vedením profesora Karla Bouzka bude soustředit na „vodíkovou ekonomiku“. Laické veřejnosti se využití vodíku v současné době představuje především v souvislosti s alternativním palivem pro automobily a možným energetickým zdrojem budoucnosti, ale profesor Bouzek představí široké možnosti využití tohoto energetického zdroje i v jiných oblastech a zmíní překážky, které ještě před vědci stojí, aby se vodík stal bezpečným energetickým zdrojem.

Ve čtvrtek si posluchači jistě nenechají ujít příležitost, aby se dozvěděli, co vše nám o planetě Zemi může prozradit zemětřesení. Doktor Jan Zedník představí posluchačům v Příbrami tento přírodní jev nejen jako živelní pohromu s často katastrofickými následky, ale také jako unikátní zdroj poznání naší planety. Ve své přednášce tak představí seismologii a pozorování zemětřesení jako nezastupitelnou součást poznávání stavby zemského tělesa a procesů, které v něm probíhají.

Závěrečné páteční setkání z cyklu Science Café Discovery Weeks se bude konat v Mladé Boleslavi a zaměří se na téma Voda, samá voda. Docent Pavel Jungwirth se ve své přednášce zaměří především na to, co o tomto životadárném zdroji, využívaném po tisíciletí existence lidské civilizace a spjatém s řadou duchovních a dalších významů, dosud nevíme.

Posluchači tak budou mít jedinečnou příležitost díky docentu Jungwirthovi zjistit, jaké mýty kolem vody dosud panují a jaké zajímavé chemické a fyzikální vlastnosti tato vzácná tekutina má. Přednáška se také nevyhne teorii, podle níž další mezinárodní konflikty nebudou ovlivněny přístupem k energetickým surovinám, jako je ropa, ale právě bojem o tento nezastupitelný zdroj života, bez nějž je další ekonomický rozvoj takřka nemožný.

Projekt podpory technických a přírodovědných oborů

Série vědeckých kaváren je realizována v rámci Individuálního projektu národního Podpora technických a přírodovědných oborů (IPN PTPO), jehož realizátorem je MŠMT, a kde společnost Česká hlava je jejím regionálním koordinátorem v kraji Praha, ve Středočeském a v Libereckém kraji.

Společnost Česká hlava se již desátým rokem věnuje aktivitám zaměřeným na podporu vědecké a technické inteligence a jednotlivé akce uvedeného projektu probíhají pod souhrnným názvem Discovery Weeks.

Více informací o Discovery Weeks najdete na www.ceskahlava.cz a na stránkách MŠMT ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám