Hlavní obsah

Na Veletrhu vědy si zájemci mohou vytvořit vlastní zemětřesení

Novinky,

Největší populárně naučná akce v ČR s názvem Veletrh vědy se koná od 8. do 10. června na výstavišti PVA EXPO v pražských Letňanech. Akce, kterou již třetím rokem pořádá Akademie věd (AV ČR), se i letos zabývá vědou ve všech jejích podobách. Na návštěvníky čeká výroba vlastního zemětřesení či největší dron ve střední Evropě. Vstup na akci je zdarma.

Foto: Akademie věd ČR

Na Veletrhu vědy si najde zábavu každý, například při tvorbě vlastního zemětřesení.

Článek

Přes 80 vystavovatelů nabízí veřejnosti během tří dní výběr toho nejzajímavějšího, co současná věda nabízí. Zájemci si mohou vyrobit vlastní zemětřesení a změřit jeho sílu, popovídat si s umělou inteligencí, rovněž si pročíst dávno zapomenuté i nejčerstvější komiksy.

Foto: Akademie věd ČR

S robotem si lze popovídat tváří v tvář.

Čeká je také test vlastního prostorového myšlení, výlet do vesmíru v multimediální show s astronomem Pavlem Suchanem a hercem Pavlem Liškou, exkurze do jaderného reaktoru díky virtuální realitě nebo prohlídka středověkého Pražského hradu prostřednictvím detailních animací.

Foto: Akademie věd ČR

Ovládání dronů

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy si navíc připravila expozici s bezpilotními drony, na veletrhu má být i ten největší ve střední Evropě. Na akci naučí zájemce drony ovládat díky bezpečnému trenažéru.

Foto: Akademie věd ČR

Zkusit si ovládat dron je jedna z možností, kterou veletrh nabízí.

„Díky srozumitelné prezentaci návštěvníci Veletrhu vědy zjišťují, jak funguje věda v praxi. Uvidí na vlastní oči to nejzajímavější ze současné české vědy a řadu pokusů si mohou sami vyzkoušet,“ uvedla Kateřina Sobotková z Akademie věd.

Informace o pracovním uplatnění

Vedle prezentací vystavovatelů Veletrh vědy chystá také panelové diskuze  s předními odborníky české vědy včetně nové předsedkyně AV ČR Evy Zažímalové, moderované Václavem Moravcem.

V pátek 9. června pak proběhne MayDay Career day, který vysokoškolské studenty a absolventy vědecko-technických oborů seznámí s možnostmi pracovního uplatnění nejen v oblasti vědy v ČR i zahraničí. [celá zpráva]

Foto: Akademie věd ČR
Foto: Akademie věd ČR

Novinkou je zóna pro pedagogy, která jim nabídne zajímavé přednášky, workshopy a diskuse s kolegy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám