Hlavní obsah

Na vědu půjde příští rok o 3,75 miliardy korun více

Praha

Na českou vědu půjde příští rok o 3,75 miliardy korun více než letos, rozhodla vláda. Navýšení podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nicméně zahrnuje i přes miliardu z evropských fondů na spolufinancování některých projektů. Řešit se bude dále zvyšování platů učitelů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Článek

Posílit chce Bělobrádek zvláště aplikovaný výzkum, na který získá o 700 miliónů korun víc než letos. Základní výzkum posílí o půl miliardy.

„Pro Českou republiku a její konkurenceschopnost do budoucnosti dopadl rozpočet dobře,” konstatoval Bělobrádek k dohodě o financování vědy, která padla na pondělním jednání kabinetu.

V letošním roce činí výdaje na vědu 29 miliard korun. Příští rok může věda počítat s 32,7 miliardy korun.

Pomohou peníze z evropských fondů

Bělobrádek uvedl, že jeho úřad přišel s minimalistickým rozpočtem, který v sobě skrýval i přes miliardu spolufinancování z evropských fondů. Bez těchto peněz by stát přišel o velké množství finančních prostředků, které je možno do české vědy investovat, míní.

Rozpočet, jak byl schválen, podle Bělobrádka znamená stabilizaci celého systému. Poznamenal, že už nyní se stát musí připravit na období po roce 2020 a 2023, kdy budou docházet peníze z evropských fondů.

Babiš nesouhlasil

Ministerstvo financí původně navrhovalo, aby výdaje na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2017 zůstaly na úrovni letoška a výrazně se nezvyšovaly ani v dalších dvou letech.

Zásadní připomínku mělo už v meziresortním řízení, kdy požadovalo snížení. V roce 2014 bylo z národních zdrojů na výzkum poskytnuto 27,284 miliardy a v roce 2015 pak 27,829 miliardy korun.

Vláda zvýší výdaje navzdory Babišovi, ten pak kritizoval koalici. [celá zpráva]

Zvyšování učitelských platů nedořešeno

Dále je ovšem v rámci rozpočtu třeba dořešit požadavek na zvýšení platů učitelů o deset procent a dalších státních zaměstnanců o pět procent.

Například ministerstvo školství uvedlo, že stávající návrh neumožňuje ani zajištění zákonných povinností. V návrhu totiž nejsou zahrnuty peníze na inkluzi ani na zvýšení počtu dětí ve školách.

Pokud by to tak zůstalo, klesly by výdělky učitelů i nepedagogických pracovníků, uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám