Hlavní obsah

Na podzim poletí astronaut NASA na ISS ruským Sojuzem. Za 90 milionů dolarů

– Moskva/New York

Jeden americký astronaut poletí na ruské lodi Sojuz na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) ještě letos na podzim. O zakoupení místa na ruském kosmickém plavidle se dohodly americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a ruský Roskosmos. Americká strana zaplatí přes 90 milionů dolarů (přibližně 2,3 miliardy korun), sdělila agentuře TASS mluvčí NASA.

Foto: Twitter Roskosmos

Raketa Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-16 před startem. Ilustrační foto

Článek

Úřad NASA nejprve sdělil, že ukončil jednání s Roskosmosem „o získání jednoho dodatečného místa na Sojuzu, který bude vypuštěn na podzim”. V oznámení ale americká vesmírná agentura neupřesnila, s jakým výsledkem rozhovory skončily.

Na dotaz agentury TASS mluvčí NASA Stephanie Schierholzová upřesnila, že místo pro jednoho člena posádky bude na podzim stát přes 90,25 milionu dolarů.

V ceně je i nezbytný výcvik, příprava ke startu, operace během letu či přistání. Kromě toho je do nákladů zahrnuta doprava určitých zařízení a zásob na stanici i zpět na Zemi a také doplňující služby spojené se startem a přistáním.

Z ISS se na Zemi vrátili dva Američané a jeden Rus

Věda a školy

O jednáních NASA s Roskosmosem o vyslání astronauta v říjnu v Sojuzu na ISS se zmínil šéf americké vesmírné agentury Jim Bridenstine 1. května. V této souvislosti také připustil možnost letu ještě jednoho astronauta ruskou lodí.

Návrat k americkým dopravním prostředkům

NASA zastavila pilotované lety do vesmíru v roce 2011, kdy zrušila program raketoplánů. Od té doby posádky na ISS a zpět na Zemi přepravují jen ruské lodi Sojuz.

Už 27. května by změnu v této praxi měl přinést start nové kosmické lodi Crew Dragon společnosti SpaceX s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici. Půjde zatím o testovací let dvou astronautů Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho s přistáním na orbitálním komplexu.

Astronauti jdou před cestou na ISS do karantény. Po devíti letech odstartují z Floridy

Věda a školy

Teprve po návratu na Zemi a prověření funkce všech systémů během celé této mise bude následovat „ostrý let” Crew-1.

Termín zatím není určen, ale přípravu na něj už zahájili čtyři astronauti, a to Američané Shannon Walkerová, Victor Glover junior a Michael Hopkins a Japonec Soiči Noguči, napsal server Space.com.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám