Hlavní obsah

Na pedagogických fakultách berou učitelé méně než jinde

Praha

Výdělky akademických pracovníků na pedagogických fakultách jsou podprůměrné ve srovnání s jinými fakultami. Loni tam byla průměrná mzda 33 019 korun, zatímco na veřejných vysokých školách obecně to bylo 41 871 korun. Sdělila to ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Převážně na mzdy pedagogů připravujících budoucí učitele dostanou v příštím akademickém roce pedagogické fakulty navíc 260 miliónů korun, dalších 650 miliónů mohou nejen na mzdy využít z evropských prostředků.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Pedagogická fakulta Univerzity Palackého – ilustrační foto

Článek

Ministerstvo analyzovalo, kolik platí vysoké školy svým zaměstnancům z částky, kterou dostávají z resortu školství. Akademičtí pracovníci mohou mít výdělky ještě z grantů a vědeckých projektů. Rozdělování peněz mezi fakulty ministerstvo nemůže ovlivnit, vysoké školy o tom vzhledem ke své autonomii rozhodují samy.

„Je patrné, že pro některé univerzity učitelé učitelů nejsou až tak nejcennější povolání, jak tvrdí,” poznamenala ministryně k nižším výdělkům na pedagogických fakultách.

Více praxe a didaktiky předmětů

Letos budou pedagogické fakulty nad rámec běžného rozpočtu pro vysoké školy podpořeny 70 milióny korun, loni to bylo 40 miliónů. Skok na 260 miliónů by měl znamenat růst mezd mezi pěti až deseti procenty.

Nová učebnice není na rozdíl od článku ve vědeckém časopise považována za vědecký výstup.

Evropské dotace budou také znamenat přilepšení pro pracovníky, kteří budou do projektů zapojeni. Projekty by se měly zaměřit na zlepšení kvality vzdělávání budoucích učitelů. Studenti by měli mít více praxe a měl by se klást vyšší důraz na didaktiku jednotlivých předmětů.

Méně peněz na vědeckou činnost

Do konce roku by měly být jasné základní požadavky na učitelské obory, které by měly být zakotveny v nárocích na institucionální akreditaci. Na jejich přípravě bude spolupracovat ministerstvo školství, Národní akreditační úřad a pedagogické fakulty.

Pedagogické fakulty ve srovnání s jinými fakultami získávají méně peněz na vědeckou činnost.

V hodnocení výsledků výzkumu jsou podle Valachové pedagogické fakulty znevýhodněny například tím, že nová učebnice není na rozdíl od článku ve vědeckém časopise považována za vědecký výstup.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

Od roku 2017 bude platit nová metodika hodnocení vědy, kterou dokončuje vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace vedená vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám