Hlavní obsah

Na modernizaci základních škol půjde 950 miliónů

Novinky,

Dotací ve výši 950 miliónů korun se dočkají vybrané české základní školy. V rámci výzvy Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který spravuje ministerstvo pro místní rozvoj, zaměřeného na infrastrukturu ZŠ, bylo schváleno 65 projektů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Článek

Peníze na modernizaci těchto škol půjdou z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Novinky o tom informovala vedoucí odboru komunikace resortu Veronika Vároši.

„Projekty výzvy jsou zaměřeny zejména na stavby a stavební úpravy odborných učeben cizích jazyků, přírodních věd, technických a řemeslných oborů, pro práci s digitálními technologiemi a celkovou modernizaci infrastruktury pro odborné vzdělávání včetně nákupu vybavení odborných učeben,“ uvedla nová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dané množství projektů (65) se vybralo z celkového počtu 183 projektů za 2,2 miliardy. Zájem je tím pádem značný.

Dvanáct nových učeben v Bílé Třemešné

Největším projektem je „Přístavba pavilonu odborných učeben ZŠ Bílá Třemešná“ za 65,5 miliónu Kč. Mělo by se tam vybudovat 12 odborných učeben včetně příslušných kabinetů. Podobným projektem je i „Centrum polytechnické výchovy a vzdělávání“ v Boskovicích za necelých 60 miliónů.

„Všechny projekty zohledňují rovný přístup lidí ke vzdělávání, u všech se rovněž požaduje bezbariérový přístup. IROP bere v úvahu i potřeby škol na zkvalitnění infrastruktury pro připojení k internetu. Díky tomu dojde ke zkvalitnění výuky ve vazbě na moderní digitální technologie,“ doplnil náměstek pro řízení sekce evropských programů Zdeněk Semorád.

IROP aktuálně registruje ještě množství dalších projektů, u kterých však teprve probíhá vyhodnocování. Hodnocení této doplňující výzvy má být dokončeno v únoru příštího roku.

Co se týká státní podpory školství, premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí prohlásil, že ČR je jedinou zemí, která dotuje i neveřejné, tedy církevní a soukromé školy. Odborníci však namítají, že to není pravda. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám