Hlavní obsah

Na Marsu byly podmínky vhodné pro vznik života, dokázali vědci

Na Marsu kdysi mohla být tekoucí voda a tedy i podmínky vhodné pro vznik života. Podle vědců to dokazují oblázky, které po sedmi týdnech průzkumů nalezlo americké vozítko Curiosity. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek zveřejnil fotografie ukazující horniny tvořené pískem a ohlazenými kamínky, jež prý svůj tvar získaly nejspíš právě díky vodní erozi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vědci objevili stopy po vodě na MarsuVideo: Reuters

 
Článek

Vozítko Curiosity na cestě kráterem Gale nedávno vyfotografovalo horninu a snímky mezi odborníky vzbudily nadšení. Okamžitě totiž došli k závěru, že dobře viditelné oblázky zřejmě kdysi vytvořila voda.

"Vědecký tým se shodl na tom, že je unášel silný vodní proud," řekla novinářům Rebecca Williamsová. Její kolega z týmu John Grotzinger pak připustil, že odborníci jsou z odhalení "skutečně nadšení".

Foto: NASA/JPL-Caltech/Handout , Reuters

Autoportrét sondy na povrchu Marsu

Na dalekosáhlé závěry o možné existenci života je zatím příliš brzy, vědci ale připouštějí, že díky nálezu stop vody je hypotéza o "živém Marsu" zase o něco pravděpodobnější. "Otázka obyvatelnosti jde daleko za toto prosté pozorování vody na Marsu," zdůraznil Grotzinger. "Každopádně je ale voda místem, kde se mikroorganismy mohly vyvíjet."

Z nového objevu se vědci radovali také před dvěma týdny, kdy sonda Mars Reconnaissance Orbiter pořídila důkaz, že na rudé planetě padá sníh. Družice, která obíhá kolem Marsu od března 2006, zaznamenala mraky suchého ledu a fujavici při přeletu nad Jižním pólem.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám