Hlavní obsah

Na Karlově Hrádku odhalili archeologové stopy pravěkého osídlení

– Hluboká nad Vltavou (Českobudějovicko)

Archeologové našli na zřícenině Karlův Hrádek, kterou před rokem 1357 založil Karel IV., pozůstatky mnohem staršího, zřejmě až pravěkého osídlení. Město Hluboká nad Vltavou, kterému kulturní památka patří, zde chce vybudovat archeopark a nabízet i 3D prohlídky. Nyní to oznámili archeolog z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Rudolf Krajíc a hlubocký radní Jindřich Soukal (ANO).

Foto: Václav Pancer, ČTK

Archeologové našli na zřícenině Karlův Hrádek, kterou před rokem 1357 založil Karel IV., pozůstatky staršího, pravděpodobně až pravěkého osídlení.

Článek

Archeologický průzkum trval letos v září téměř deset dní. „Zjistili jsme, že pod povrchem jsou místy zachovány původní situace do průměrné hloubky asi 170 centimetrů. Vedle toho, co souvisí s existencí hradu, máme i nová, velmi zajímavá a překvapivá zjištění, která ukazují, že to tady nebylo první osídlení, že mu předcházelo nějaké starší, včetně pravděpodobně i pravěkého osídlení,” řekl Krajíc.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Archeolog z Jihočeské univerzity Rudolf Krajíc ukazuje místo archeologického výzkumu.

Při průzkumu položili archeologové dvě sondy. Pod povrchem objevili zbytky zdí; mezi nálezy jsou zlomky keramiky, kovů, kostí i spálených dřev. Průzkum, jehož náklady jsou v řádu statisíců korun, bude pokračovat příští rok. Nálezy prozkoumají v laboratořích Archeologického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity.

Propojit vědu s pedagogikou

Cílem výzkumu je propojit vědu s pedagogikou. V archeoparku, který chce město vybudovat, budou odborníci učit studenty archeologie a také všechny laické zájemce provádět památkou. Radnice se inspiruje světovými trendy.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Město Hluboká nad Vltavou zde chce vybudovat archeopark a nabízet i 3D prohlídky.

„Chtěli bychom pracovat s rozšířenou realitou, dělat 3D prohlídky v mobilních zařízeních. Karlův Hrádek jako památka na Karla IV. - jeden ze šesti hradů, které založil - má velký potenciál, jak rozšířit zajímavosti Hluboké a tím pádem i cestovní ruch,” doplnil Soukal.

Hluboká nad Vltavou získala Karlův Hrádek v roce 2018 od Lesů ČR, a to výměnou za některé městské lesy. Zřícenina leží na trase cyklostezky z Hluboké. Zatím zde dělníci odstranili náletové dřeviny, odborníci naskenovali zříceninu, aby mohl vzniknout 3D model pro další výzkum, památkáři a projektanti zabezpečili vstupní brány proti zborcení.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Archeologické nálezy z místa

Foto: Václav Pancer, ČTK

Vědci našli na zřícenině Karlův Hrádek, kterou před rokem 1357 založil Karel IV., pozůstatky staršího, nejspíš až pravěkého osídlení.

Zřícenina stojí na ostrohu nad levým břehem Vltavy. Je poblíž obce Purkarec, která je známá vorařskou tradicí. Hrad byl původně ze všech stran obehnán příkopem a valem. Karel IV. ho založil jako osobní sídlo určené k odpočinku. Z větší části se dochovala hradní kaple. Od roku 1963 je Karlův Hrádek kulturní památka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám