Hlavní obsah

Na ČVUT se uskuteční první videokonferenční spojení Česka s ISS

Novinky,

V pondělí 4. prosince přesně v 16:40 se v budově Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí uskuteční historicky první videokonferenční spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) v České republice. Stane se to díky projektu ESERO, jehož je fakulta partnerem. Spojení proběhne v rámci akce Voláme do vesmíru, určené zejména žákům a učitelům základních a středních škol.

Foto: ČVUT

Italský astronaut Paolo Nespoli, se kterým se Praha spojí

Článek

Program pro ZŠ a SŠ začne již ve 13:00, skládá se z přednášek a pokusů, zahrnujících témata vesmír, mimozemský život a fyzika.

Mezi vystupujícími budou zástupci Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, Evropské kosmické agentury (ESA) či Akademie věd ČR.

Dvacetiminutový rozhovor v angličtině

V 16:40 se ČR poprvé spojí videokonferenčním hovorem s vesmírnou stanicí. Videohovor se zástupcem ISS Paolem Nespolim bude trvat 20 minut a proběhne v angličtině.

„Rozhodně se bude jednat o jedinečnou událost, která je těžko realizovatelná mimo prostředí Fakulty elektrotechnické ČVUT. Museli jsme splnit náročné podmínky na videotechniku a v posledním týdnu projít sérií testů spojení. Vše se nám povedlo, nic nebrání úspěšnému pondělnímu spojení. Akce se bude také živě přenášet na stránkách fakulty a přímo na webu ESA v sekci education,“ uvedl organizátor spojení David Sedláček z katedry počítačové grafiky a interakce dané fakulty.

Na webu lze najít program akce Voláme do vesmíru (zde) i registrační formulář.

Úplně první veřejné české spojení s ISS, avšak „jen” radiové, bez obrazu, absolvovali loni olomoučtí gymnazisté v prostorách tamní Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám