Hlavní obsah

Na Bruntálsku končí další střední škola. Chybí jí žáci

Právo, Denisa Telaříková

Téměř 20 let vzdělávala mladé Soukromá střední škola Praktik v Horním Benešově na Bruntálsku. Teď se však vedení učiliště rozhodlo, že na konci srpna školu uzavře. Chybí jim totiž žáci. Problémy s nedostatkem studentů mají na severu Moravy a ve Slezsku i další školy, proto je kraj v minulých letech rušil a slučoval. Navíc do nich posílá i peníze z krajského rozpočtu navíc. Problémy jsou nejen na Bruntálsku, ale také na Vítkovsku a Jablunkovsku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V Moravskoslezském kraji je malý zájem o řemesla.

Článek

„Přišlo nám málo přihlášek pro příští školní rok. Protože jsme financováni normativem na žáka podle oboru, který studuje, nepokryli bychom mzdové a provozní náklady školy. Proto jsme se rozhodli provoz školy k 31. srpnu ukončit. Nechtěli jsme dopustit, aby se škola dostala do platební neschopnosti a nebyla schopna dostát závazkům vůči zaměstnancům vyplývajícím ze zákoníku práce,” řekl Právu ředitel školy Praktik Richard Havlík.

Rušení a slučování škol

Dodal, že rozhodnutí o uzavření učiliště je nezvratné. „Nelze provozovat školu ani firmu, jejíž provoz není finančně zajištěn. Nejsme stát, nemůžeme jít do deficitu. Lepší je skončit v čase, kdy to ještě dokážeme udělat slušným způsobem, a nezůstanou po nás žádné dluhy. Nechceme, aby náš konec vrhl špatné světlo na ostatní soukromé školy,” podotkl Havlík.

Ředitel připomněl, že nejsou jedinou školou v Moravskoslezském kraji, která má potíže s nedostatkem žáků. Krajský úřad proto v minulých letech nejenom na Bruntálsku přistoupil k rušení a slučování středních škol, jejichž je zřizovatelem.

Poslední ročníky snad studium na škole dokončí

„U nás je sloučení problematické, proto musíme školu jako společnost s ručením omezeným zlikvidovat. Žáci učebních oborů budou pokračovat ve studiu na Střední odborné škole v Bruntále. U studentů maturitních oborů však ještě nemáme jasno,” sdělil ředitel s tím, že situace se řeší.

„Jednali jsme s několika školami i s krajským úřadem, avšak zatím jsme nedospěli k jednoznačnému závěru. Další jednání na kraji se uskuteční v úterý 17. května,“ upřesnil ředitel končící školy.

„Jsme soukromá škola, nikoliv krajská. Jedná se tudíž o jiného zřizovatele. Budeme spokojeni, když nám kraj pomůže umístit všechny naše žáky, kteří budou pokračovat ve studiu. Poslední ročníky ukončí studium ještě u nás,” doufá Havlík.

„Se školou jednáme a poskytujeme jim konzultační podporu,” potvrdila slova ředitele zanikající školy krajská mluvčí Petra Špornová.

Peníze na žáka. Když je jich málo, je problém

Podle náměstkyně hejtmana pro školství Věry Palkové (ČSSD) jsou v kraji největší problémy s nedostatkem žáků na středních školách nejen na Bruntálsku a Rýmařovsku, ale také na Vítkovsku a Jablunkovsku.

„Peníze do škol jdou na žáka, a když je těch žáků hodně málo, tak tam musíme přidat peníze z krajského rozpočtu, když nechceme tu školu zrušit. Vloni jsme do zmíněných oblastí poslali 15 až 20 miliónů korun,” řekla nedávno Právu náměstkyně s tím, že v současnosti však již kraj neplánuje rušení ani slučování středních škol.

„Jsme ve fázi, že sice stále ubývá žáků ve středních školách, ale ty úbytky už jsou tak malé, že není důvod rušit či slučovat školy. Řešíme to třeba tak, že v dané škole snížíme počet tříd, nebo ze dvou oborů vytvoříme jednu třídu,” shrnula Palková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám