Hlavní obsah

Na Bajkalu za záhadných okolností vymírají tuleni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské úřady začaly prověřovat úhyn tuleňů bajkalských poté, co turisté v posledních dnech našli na březích sibiřského jezera „opravdový hřbitov” tohoto nejmenšího druhu tuleňů. V pondělí to oznámila ruská média.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na místo odjeli naši odborníci, kteří tuto skutečnost potvrdili. Množství uhynulých kusů se upřesňuje. Příčiny a okolnosti úhynu se zjišťují,” uvedla v pondělí mluvčí federální agentury pro rybolov.

Experti podle serveru Newsru.com zatím našli 31 mrtvých tuleňů, což prý představuje největší úhyn od propuknutí moru v roce 1987. Na tělech se nenašla ani střelná zranění, ani stopy sítí, takže nejspíše nejde o dílo pytláků. Uhynulé exempláře ani nebyly zjevně nemocné, a tak má příčinu objasnit pitva.

Populace tuleňů bajkalských v současnosti čítá asi 100 tisíc kusů.

Bajkal je na seznamu UNESCO 

Bajkal, ležící v samém srdci Sibiře, je nejstarší a nejhlubší jezero na světě, maximální hloubka dosahuje 1642 metrů. Obsahuje skoro pětinu sladké vody na Zemi a je „výjimečně cenný pro poznání evoluce”, jak uvedlo UNESCO, které jezero v roce 1996 zařadilo na seznam světového dědictví.

Biologická rozmanitost Bajkalu je pozoruhodná: vody a břehy jezera obývá téměř 3600 druhů rostlin a živočichů, většinou endemitních, tedy vyskytujících se pouze v dané lokalitě. Vědci ale varují, že jezero čelí jedné z nejhorších ekologických krizí ve své historii, jak svědčí úbytek ryb v důsledku šíření řas a znečišťování jezera odpadními vodami s fosfáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám