Hlavní obsah

Na Antarktidě naměřili přes 20 stupňů

Zatímco v Česku se teplota pohybuje mírně nad nulou, na Antarktidě vědci naměřili historické maximum. Teplota se poprvé vyšplhala nad 20 stupňů Celsia. Vědci o tom informovali ve čtvrtek, uvedla agentura AFP. Rekord 20,75 stupně Celsia byl zaznamenán 9. února na Seymourově ostrově.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Antarktidě naměřili přes 20 stupňů CelsiaVideo: V. Shah & Y. Liu / Northeastern University & Stony Brook University, Reuters

 
Článek

„Nikdy za celou historii měření jsme nezaznamenali takto vysokou teplotu,“ uvedl brazilský vědec Carlos Schaefer, který se specializuje na studium permafrostu (věčně zmrzlé půdy).

Na jižní polokouli panuje nyní léto. Seymourův ostrov, který je domovem argentinské vědecké základny Marambio, se nachází poblíž Antarktického poloostrova – úzkého pruhu pevniny táhnoucího se směrem k Argentině.

Od Antarktidy se odlomila ledová kra o velikosti ostrova Malta

Věda a školy

Podle Schaefera byla teplota pro celou Antarktidu naměřena na Seymourově ostrově v rámci dvacetiletého brazilského projektu zaměřeného na dopad klimatických změn na věčně zmrzlou půdu. Vědci teplotu měří na 23 různých odlehlých monitorovacích stanicích v Antarktidě.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Vědci na Antarktidě naměřili rekordně vysokou teplotu.

Schaefer řekl, že teploty na Antarktickém poloostrově, souostroví Jižní Shetlandy, ostrově Jamese Rosse a dalších ostrovech v oblasti značně kolísají. Po ochlazení v prvním zkoumaném desetiletí následně výrazně vzrostly. Podle expertů podílejících se na brazilském projektu je to zřejmě způsobeno klimatickým jevem El Niňo a změnami mořských proudů.

Antarktida zaznamenala nejteplejší den v historii, naměřili tam přes 18 stupňů

Svět

Vědci tvrdí, že tento nárůst teploty je abnormální. Situace by dospěla k roztání ledovců, a tudíž ke zvýšení hladiny oceánů až o 60 metrů. Proces by ale trval několik generací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám