Hlavní obsah

Moskevská Lomonosovova univerzita otevře kosmickou fakultu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Lomonosovova univerzita oznámila, že v brzké době otevře kosmickou fakultu. Ta by měla v ruské metropoli Moskvě sloužit k výuce mladých lidí, kteří by oživili tamní kosmický průmysl. Informoval o tom ruský deník The Moscow Times.

Foto: ZUMA/Bai Xueqi, ČTK

Lomonosovova univerzita v Moskvě

Článek

„Plány projednáváme už delší dobu a fakultu otevřeme v příštích několika dnech,” řekl agentuře TASS rektor nejstarší ruské univerzity Viktor Sadovničij. Vyučovat se na fakultě začne někdy v příštím roce.

Reakce na potíže

Ruský kosmický průmysl postihlo v posledních letech několik vážných nehod a potřebuje získat mladé talenty.

Loni pracovníci ruské Federální kosmické agentury uvedli, že je nezbytné, aby toto odvětví v příštím desetiletí zaměstnalo nejméně 110 tisíc vysokoškoláků.

Nízké mzdy a zastaralé technologie, které rekruty odrazují, jsou prý důsledkem státního monopolu. Mladý inženýr si v přepočtu na koruny vydělá osm až 12 tisíc, což není mnoho ani v odlehlých oblastech.

V roce 1989, kdy byl na vrcholu, zaměstnával sovětský vesmírný program více než milión odborníků, kteří vytvářeli 1,5 procenta hrubého domácího produktu. V posledních 25 letech průmysl utrpěl velké ztráty. Mladé lidi práce v tomto sektoru kvůli nízkému platovému ohodnocení neláká.

Stojí studenti o kariéru v kosmickém průmyslu?

Analytik Pavel Lužin však tvrdí, že školství samo o sobě kolabující sektor nezachrání. „Vysokoškoláci o kariéru v ruském kosmickém průmyslu nestojí,” řekl Lužin. Argumentoval tím, že specializované školy jsou po celém Rusku, ale sektor má stále málo zaměstnanců.

Nízké mzdy a zastaralé technologie, které potenciální rekruty odrazují, jsou prý důsledkem státního monopolu. Mladý inženýr si vydělá 20 až 30 tisíc rublů měsíčně (asi osm až 12 tisíc korun), což není mnoho ani v odlehlých částech Ruska.

Nesmí vycestovat

V okamžiku, kdy inženýr začne pracovat v letecké továrně, jsou mu svěřena státní tajemství a nesmí cestovat mimo Rusko. „Slibný 22- až 23letý odborník se promění v nevolníka jako za carského Ruska,” vysvětluje Lužin.

Ruskému kosmickému průmyslu by mohly pomoci investice ze soukromého sektoru, míní The Moscow Times. Zaměstnanci by se dočkali vyšších mezd a kosmonautika zase technologického pokroku. Nicméně ruská vláda v minulosti odmítla vypracovat návrhy zákonů, které by v Rusku soukromou kosmonautiku povolily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám