Hlavní obsah

Montessori je fajn pro dítě, chválí školku jedna z maminek

– Praha
Právo, cie

Ani na krok se od svojí oblíbené paní učitelky nehnula dvouletá Nina, a to i přes to, že ji ve středu na den otevřených dveří v Mateřské škole Harmonie Flora na Vinohradech, která své malé svěřence vzdělává metodou Montessori, doprovodila maminka.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Děti v Mateřské škole Harmonie Flora na Vinohradech

Článek

„Kolikrát ani nechce domů,“ říká s úsměvem její matka Bára Dvořáková. Kudrnaté děvčátko zařízení navštěvuje od ledna, zatím dvakrát do týdne. Především proto, že bydlí za rohem. „Systém Montessori znám, je mi sympatický, přijde mi fajn pro dítě,“ svěřila se Právu Dvořáková, sama učitelka v klasické školce.

Celosvětově uznávanou metodu stvořila v 19. století italská psychiatrička Maria Montessori. Na základě 26letého pozorování dětí vysledovala tzv. senzitivní fáze dítěte – v každém období svého života je dítě na některou činnost více připravené a snadněji se ji naučí.

Učitel jako pozorovatel a průvodce

Tato pedagogika je podle ředitelky mateřinky Michaely Urbanové zejména o individuálním a vlídném přístupu k dítěti. Učitel slouží jako pozorovatel, průvodce.

„Nepředáváte hotové informace, dítě si samo vše osahá, a když přijde do běžné základní školy, je bravurně připravené na abstrakci, která tam na něj čeká,“ poznamenala ředitelka. „Montessori zdůrazňovala svobodu a samostatnost dítěte, ale svoboda a samostatnost nerovná se absolutní volnost. Dítě potřebuje nějaké mantinely. Když je nemá, nemůže se přirozeně vyvíjet,“ vysvětluje ředitelka.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Den otevřených dveří využil k prohlídce i bývalý sportovní komentátor Václav Tittelbach se svým synem

Do školky se přišel podívat i bývalý sportovní komentátor soukromé televize Václav Tittelbach s pětiletým Tobiášem, který se hned chopil pastelek a začal malovat panáčka.

„Musím zjistit, jaké oči má táta,“ hlásil. „Přišel jsem se podívat na tvoje tepláky,“ oznámil po chvíli otci, který si zatím prohlížel rozlehlou třídu. „Já žádné nemám,“ kroutil hlavou Tittelbach, který se s Montessori metodou setkal úplně poprvé. „Z toho, co jsem slyšel, je to hrozně zajímavé, asi to měli vymyšlené dobře, dětem to pomáhá,“ přemítá. A kdyby ji měl blízko svého domu, určitě by Tobiáše přihlásil. Na vlastní kůži okusil, jak jsou děti v určitém věku velmi vnímavé. „Třeba loni, když mu byli čtyři, se naučil psát. Říkali jsme, že je to brzo, ale Míša nám vysvětlila, že ne,“ konstatoval s tím, že syn chodí do normální školky, protože stojí víceméně za rohem. „Ani na klasické vzdělání si nemůžeme stěžovat,“ uzavřel.

MŠ Harmonie přijímá děti od dvou let. Měsíc celodenní docházky od 8 do 18 hodin rodiče vyjde na 14 tisíc korun. „Pokud rodiče chtějí, aby se jejich dítě někam posouvalo, aby byly vidět výsledky Montessori pedagogického přístupu, mělo by docházet alespoň tři dny v týdnu,“ vzkazuje Urbanová těm, kteří by uvažovali o docházce. MŠ Harmonie Flora pojme 28 dětí, má i koutek pro batolátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám