Hlavní obsah

Místo Zemanových oslav si rektoři připomenou 28. říjen u Masarykova pomníku

Právo,

Rektoři pražských vysokých škol v čele s předsedou České konference rektorů Tomášem Zimou uctí 28. října odpoledne Den vzniku samostatného československého státu připomenutím odkazu T. G. Masaryka u jeho pomníku na Hradčanském náměstí v Praze. A protože prezident Miloš Zeman nepozval dva rektory na večerní předávání státních vyznamenání, nezúčastní se ho ani ostatní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

Článek

V prohlášení podepsaném předsedou České konference rektorů Tomášem Zimou již 16. října označili nepozvání rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libora Grubhoffera za nedůstojné.

Rektoři tedy přišli s vlastním programem. V 16 hodin položí květiny u pomníku T. G. Masaryka, čímž chtějí státní svátek důstojně oslavit. Večerního předávání vyznamenání prezidentem republiky se nezúčastní. Už loni část rektorů chyběla.

Na rektory apelovala i Studentská komora Rady vysokých škol, ať na předávání nechodí. „Důkazem vyspělé politické kultury hlavy státu by mimo jiné mělo být chápání rektorů coby přirozených partnerů bez ohledu na případné osobní antipatie,“ stojí v prohlášení Studentské komory.

Absenci ostatních rektorů českých vysokých škol na Hradě studenti nevnímají jako neúctu k České republice. „Bereme ji jako zásadní vyjádření nesouhlasu s postupem pana prezidenta Miloše Zemana,“ dodávají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám