Hlavní obsah

Ministru školství Gazdíkovi bude pomáhat deset poradců

Praha
Aktualizováno

Deset poradců bude pomáhat se vzdělávací politikou ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN). Jsou mezi nimi např. sociolog Daniel Prokop, bývalý ministr financí za ANO a IT expert Ivan Pilný nebo zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl. Gazdík své poradce v pátek představil novinářům na MŠMT.

Foto: Novinky.cz s Právo/Jan Handrejch/Petr Hloušek, Profimedia.cz

Ministr školství Petr Gazdík (uprostřed) představil své poradce. Jsou mezi nimi např. bývalý ministr financí za ANO a IT expert Ivan Pilný (vlevo) či zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl (vpravo).

Článek

Ve skupině poradců, které si Gazdík vybral, jsou experti v různých oborech. Podle ministra se všichni shodují na tom, že je školství potřeba modernizovat, liší se ale jejich názory na detaily v tom, co a jak by se mělo změnit.

Chtěl jsem lidi, kteří mi nebudou kývat, ale budou oponovat a hledat to nejlepší řešení.
Petr Gazdík, ministr školství

„Chtěl jsem lidi, kteří mi nebudou kývat, ale budou oponovat a hledat to nejlepší řešení,“ řekl Gazdík.

Poradci podle něj nebudou placeni paušálně, ale úřad s nimi v případě jejich aktivity může uzavřít třeba dohodu o provedení práce.

Ministerstvo podpoří 400 znevýhodněných škol téměř dvěma miliardami, řekl Gazdík v Bílině

Věda a školy

Vedle Prokopa, Pilného a Šteffla budou mezi ministrovými poradci bývalý prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka, knihkupec a odborník na moderní dějiny Jiří Padevět, matematici Peter Krupka a Petr Chára, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík, bývalý radní Zlínského kraje pro školství Josef Slovák a vysokoškolská pedagožka Jana Straková.

Změnit „zastaralé názory rodičů”

Pilný, který je mj. bývalým ředitelem českého Microsoftu, se chce jako poradce zaměřit na otázku financování vzdělávání. Podle něho je stále nedostatečné. Věnovat se chce i reformě odborného vzdělávání, jehož problémy se podle něj odrážejí i v české ekonomice.

Šteffl bude upozorňovat na potřebu, aby se vytvořila vize vzdělávání pro budoucnost a změnily se zastaralé názory rodičů, které jsou podle něj brzdou změn k lepšímu.

Pětina znevýhodněných žáků čelí tlaku na změnu školy, zjistil výzkum

Věda a školy

Prokop a Sáblík se podíleli na přípravě vládního dokumentu Strategie vzdělávání 2030+, podle kterého chce MŠMT modernizovat vzdělávání v Česku. Zatímco Prokop by chtěl jako poradce ministra klást důraz na nutnost řešení nerovností ve vzdělávání, Sáblík by chtěl radit v tom, jak zaměřit výuku víc na získávání dovedností. Na nerovnosti v přístupu ke vzdělávání chce kromě Prokopa upozorňovat i Straková.

Větší prestiž matematiky

Bývalý ředitel střední odborné školy Slovák se hodlá zabývat hlavně efektivitou systému odborného vzdělávání a ředitel gymnázia v Brně-Řečkovicích Krupka tím, jaké problémy řeší ředitelé v praxi. Krupka by rovněž rád přispěl k lepší prestiži matematiky ve vzdělávání, která je podle něj neoprávněně démonizovaná.

Matematik: Letošní maturity ukazují, jak dobře školy zvládly výuku na dálku

Věda a školy

Chára má zkušenosti se soukromým vzděláváním i hodnocením mezinárodních maturit. Jako poradce se zaměří na problematiku obsahu vzdělávání a podoby jednotných přijímacích a maturitních zkoušek či uplatnění kombinovaného studia ve středních školách. Konvalinka a Padevět v pátek na ministerstvu chyběli.

MŠMT otestuje uznávání mezinárodních zkoušek místo maturit, v září se zapojí první školy

Věda a školy

Plaga měl tři poradce

Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga měl poradce tři. Patřila k nim tehdejší prorektorka Univerzity Karlovy a současná náměstkyně ministerstva školství Radka Wildová, kterou chtěl Gazdík původně také jako poradkyni.

Místo Vojtěcha Adama povede dočasně Mendelovu univerzitu exministr Plaga

Domácí

Vedle ní byli poradci ministra Plagy radní pro školství, mládež a sport z kraje Vysočina Jana Fialová a prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám