Hlavní obsah

Ministerstvo práce rozdělí miliardu na zřizování dětských skupin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Školy, firmy, úřady, státní podniky, živnostníci či neziskové organizace mohou začít žádat o peníze na zřízení a provoz dětských skupin či mikrojeslí. Ministerstvo práce pro ně v operačním programu Zaměstnanost vyčlenilo miliardu korun. Žádosti lze podávat do konce dubna 2017.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chceme podpořit rodiče při každodenním slaďování pracovního a rodinného života a zároveň usnadnit poskytovatelům založení dětských skupin,” uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Zájemci z Prahy mohou získat 118 miliónů. Celkem 882 miliónů si pak mohou rozdělit uchazeči z ostatních regionů. Peníze plynou z Evropského sociálního fondu. Z jeho programu Zaměstnanost může Česko do roku 2020 využít na podporu pracovních míst, slaďování zaměstnání a rodiny, boj s chudobou a začleňování či inovace 2,6 miliardy eur (zhruba 70,36 miliardy korun).

Nejméně pětičlenné dětské skupiny

Zhruba 15 procent z této sumy platí stát. Podrobnosti k výzvám pro podávání žádostí jsou na stránkách fondu www.esfcr.cz.

Díky podpoře by měla vzniknout zařízení pro děti nad jeden rok podle zákona o dětských skupinách nebo podle živnostenského zákona jako vázaná živnost pro děti už po narození. Minimální kapacita by měla být pět míst, maximální pak 24 míst. Finanční podporu mohou získat firmy, státní podniky, osoby samostatně výdělečně činné, neziskové organizace, školy a další instituce.

Informace o dětských skupinách je možné najít na webu www.dsmpsv.cz. K dispozici je i databáze už fungujících zařízení v krajích. Nechybí ani návod na založení skupiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Předškolním dětem škodí organizované hry

Předškolním dětem chybí volná hra bez zapojování dospělých. Na konferenci o přínosu vzdělávání v přírodě to prohlásila odbornice z Pedagogické fakulty...

Výběr článků

Načítám