Hlavní obsah

Ministerstvo doporučí, které spotřebiče jsou nejúspornější a nejekologičtější

Právo, Petr Kotek

Přehled o tom, které elektrospotřebiče na českém trhu jsou nejúspornější, nejméně zatěžují životní prostředí a po skončení svého životního cyklu půjdou nejsnáze recyklovat, získají spotřebitelé díky projektu Partnerství Zelená úsporám. Včera jej odstartovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP) společně s výrobci a distributory elektrospotřebičů.

Článek

Nový informační program by měl společně s dotačním projektem Zelená úsporám přispět ke snížení energetické náročnosti tuzemských domácností. Jako vodítko při výběru takových spotřebičů poslouží zákazníkům internetové stránky projektu. Přímo v prodejnách pak budou nejúspornější pračky, ledničky a další spotřebiče označeny zeleným logem s textem TOP Kategorie - Energeticky úsporný výrobek.

Ministryně kupovala pračku, chybělo jí vodítko

„Sama jsem nedávno kupovala novou pračku a dalo mi dost práce, než jsem tu nejúspornější našla,“ svěřila se ministryně životního prostředí Rut Bízková. Kritéria, která jsou nastavena pro zařazení do seznamu nejúspornějších spotřebičů, splňuje zhruba čtvrtina výrobků na trhu. Na stránkách projektu je jich uvedeno 382.

Nejúspornější soudobé spotřebiče lze obvykle pořídit za obdobné ceny, jako špičkové výrobky v roce 2000. Ve srovnání s nimi ale ušetří zhruba 40 % energie.

Odpovědně navržené spotřebiče šetří energii i po skončení životnosti

Na další aspekt, který projekt sleduje, upozornil Jaroslav Holakovský ze společnosti Fagor Česká republika. Tohoto výrobce zastupuje i v představenstvu kolektivního systému Elektrowin, který se stará o ekologickou likvidaci spotřebičů, které v domácnostech už dosloužily. „Už při designování moderních spotřebičů myslíme na to, aby byly nejen úsporné, ale aby se daly po skončení svého životního cyklu co nejsnáz recyklovat,“ zdůraznil.

Elektrowin za pět let svého působení vysbíral z českých domácností zhruba 80 000 tun starých elektrických zařízení, podstatnou část materiálů použitých při jejich výrobě se podařilo znovu využít v průmyslu. „I tím se uspořilo velké množství elektrické energie,“ podotkl Holakovský. „Stačilo by pokrýt roční spotřebu šedesátitisícového města,“ vyčíslil.

Přímá finanční podpora úsporných nákupů se zatím nechystá

Podle výrobců a distributorů by prodeji úsporných elektrospotřebičů mohly kromě zvýšení informovanosti spotřebitelů pomoci také dotace. MŽP ale tvrdí, že evropská pravidla tento druh podpory neumožňují. Bízková připomněla, že Česko při loňském předsednictví EU chtělo navrhnout snížení sazby DPH u energeticky úsporných výrobků, avšak neuspělo. MŽP nyní ale připravuje dotace, s jejichž pomocí by lidé z povodněmi postižených oblastí mohli vyměnit zatopené elektrospotřebiče za nové, které odpovídají parametrům programu Partnerství Zelená úsporám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám