Hlavní obsah

Miniaturní kapsle ničí rakovinné buňky bez vedlejších účinků

Novinky, pst

V laboratořích losangeleské univerzity vyvinuli mikroskopické kapsle, které nesou smrt rakovinným buňkám, ale ty zdravé nechávají na pokoji. Revoluční metodu zveřejnil výzkumný tým vedený profesorem Yi Tangem v časopise Nano Today.

Foto: Profimedia.cz

Zvětšené buňky rakoviny prsu

Článek

Kapsle, které mají průměr jen 100 nanometrů a jsou tak zhruba o polovinu menší než nejmenší bakterie, jsou tvořeny slupkou vyrobenou z polymeru rozpustného vodou. Uvnitř tohoto obalu, který se po proniknutí do buňky rozpustí, je komplex bílkovin odvozených z viru anémie ptáků, které zdravé buňce neublíží, ale u rakovinných spustí sebedestrukci.

Vědci vyvinuli novou technologii pro léčbu rakoviny, je prý účinější a příjemnějšíVideo: Novinky/Reuters

Zatímco genové terapie s sebou nesou riziko genetické mutace a chemoterapie poškozuje i zdravé buňky, nasazení nanokapslí představuje účinný nástroj pro boj se zhoubným bujením bez vedlejších účinků.

Možnost programování sebezničení rakovinných buněk byla objevena již dříve, ale zůstával problém, jak “program” v podobě proteinového mixu dopravit přímo do rakovinné buňky.

První testy provedené na laboratorních myších s implantovanými lidskými buňkami napadenými karcinomem prsu vykázaly významné snížení zhoubného bujení.

Podobný způsob, jak léčit rakovinu, a nezatížit přitom organismus, našli nedávno také brněnští vědci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Léčbu rakoviny mají zlevnit zmutované řasy

Zelené řasy se ve farmacii běžně používají k produkci různých druhů bílkovin. Biologům a genetikům z Kalifornské univerzity v San Diegu se však podařilo přimět...

Výběr článků

Načítám