Hlavní obsah

Mikroskopický parazit se umí vlomit člověku do hlavy a změnit jeho chování

Právo, pst

Toxoplasma gondii je parazitický prvok, který se z koček přenáší i na člověka. Odhaduje se, že se v rozvinutých zemí vyskytuje až u třetiny obyvatel. Nové výzkumy i s českým příspěvkem dokazují, že Toxoplasma může výrazným způsobem ovlivnit lidský mozek a vyvolat změny osobnosti.

Foto: Profimedia.cz

Parazit napadá hlavně oběti koček. Mění jejich chování a ony pak jsou méně ostražité.

Článek

Nové laboratorní testy prováděné v rámci výzkumů ve světě prokázaly, že Toxoplasma ovlivňuje produkci hormonů v mozku. Mimo jiné tak může vyvolat nebo prohloubit schizofrenii. Ale působení parazita může být ještě pestřejší.

Profesor Jaroslav Flegr z Karlovy univerzity ve svém článku publikovaném minulý týden v Journal of Experimental Biology upozorňuje, že lidé infikovaní Toxoplasmou mají pomalejší reakce a jsou i méně altruističtí. Infikované osoby také častěji uvádějí, že diplomacie není jejich silnou stránkou, nebo projevují slabší pud sebezáchovy, či strach, když se ocitnou na třeba jen pocitově nebezpečném místě nebo v nebezpečné situaci.

BEZ KOMENTÁŘE: Takto parazit toxoplasma gondii napadá ostatní buňky

Parazit v přírodě působí především na oběti kočkovitých šelem. Kromě rychlosti reakce u krys snižuje ostražitost a naopak zvyšuje přitažlivost kočičí moči. U lidí infikovaných Toxoplasmou se už dříve uvádělo, že je u nich vyšší pravděpodobnost, že se stanou obětí dopravní nehody.

Změny osobnosti, které mohou mít různé projevy, se však špatně sledují a těžko se určuje, zda jde o výsledek manipulativního chování nebo chronického onemocnění. Profesor Flegr navíc zdůrazňuje, že existuje velký počet dalších parazitů, kteří mohou mít na lidského hostitele vliv, jen nebyli ještě odhaleni.

U lidí pak podobné výzkumy komplikuje podle kanadské bioložky Shelley Adamo i skutečnost, že nikdy nebudou mít vědci k dispozici skupinu zdravých lidí, které by mohli infikovat, aby mohli sledovat změny chování.

Onemocnění, které zcela mění lidské chování, není podle ní přitom bezprecedentní. “Člověk nakažený vzteklinou zpravidla projevuje strach z vody, stejně jako pes. Takže není nemožné, že paraziti mohou ovlivnit lidské chování méně čitelně,” uvedla bioložka pro server USNews.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám