Hlavní obsah

Masarykova univerzita požádala jako druhá v ČR o institucionální akreditaci

Novinky,

Brněnská Masarykova univerzita (MU) podala žádost o institucionální akreditaci pro svých 23 studijních oblastí. Žádost byla podána k Národnímu akreditačnímu úřadu pro vysoké školství, který má na rozhodnutí 150 dní. Pokud bude žádost úspěšná, umožní to škole od jara příštího roku po dobu 10 let samostatně schvalovat a měnit studijní programy. První VŠ, která o novou formu akreditace požádala, byla Univerzita Karlova v Praze.

Foto: Masarykova univerzita

Masarykova univerzita v Brně

Článek

„V případě získání institucionální akreditace univerzita významně posílí svou autonomii, ale zároveň přijme významnější díl odpovědnosti vůči společnosti. Budeme moci pružněji reagovat na výsledky hodnocení studijních programů, na změny v poptávce na trhu práce, rovněž pro studium vytvářet vlastní standardy obsahu a kvality,“ uvedl rektor MU Mikuláš Bek.

Udělení institucionální akreditace je podmíněno tím, že má škola nastavený vnitřní systém kontroly kvality a schvalovací mechanismy, a zároveň sbírá zpětnou vazbu nejen od akademiků, ale také od studentů či od lidí z praxe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek

„Univerzita rozvíjí systém vnitřního hodnocení vzdělávací činnosti už téměř deset let, nyní jej v návaznosti na novelu vysokoškolského zákona posílila a doplnila o mechanismus schvalování a řízení jednotlivých studijních programů,“ doplnil prorektor pro studium a informační technologie Michal Bulant.

Na všech devíti fakultách MU se nyní pracuje na nové podobě studijních programů, do kterých se budou uchazeči poprvé hlásit od podzimu roku 2018, výuka začne v akademickém roce 2019/20.

Škola si bude sama rozhodovat

Zatímco v minulosti bylo třeba každou změnu studijního programu, jeho zrušení nebo prodloužení akreditace řešit u mimouniverzitního orgánu, takzvané Akreditační komise, se schválenou institucionální akreditací bude hlavní roli v celém procesu hrát interní Rada pro vnitřní hodnocení.

Tuto změnu si vyžádala loňská novela zákona o vysokých školách, ale také čím dál více se ukazující potřeba nechat vysokoškolákům delší čas na rozhodnutí o konkrétním směru jejich studia. Nabídka studijních programů tak bude zjednodušená – s cílem umožnit studentům vybrat si užší zaměření až v pozdějších semestrech.

Školy si budou samostatně rozhodovat o vzniku, zrušení a úpravách studijních programů. Akreditace bude platná vždy deset let, pak se musí obnovit. Změna oborů se nebude týkat jen budoucích uchazečů o studium, ale i těch, kteří budou v době změny uprostřed studia.

Univerzita Karlova o institucionální akreditaci požádala letos v říjnu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rektorem Univerzity Karlovy bude dále Zima

Stávající rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima byl v pátek opětovně zvolen do čela nejstarší české univerzity na další období. Akademický senát mu dal 51...

Výběr článků

Načítám