Hlavní obsah

Magická hra s čísly naučila pětkaře odmocňovat, jako když bičem mrská

Právo, jim

Děti se bezbolestně učí myslet matematicky díky hře Abaku, kterou ve čtvrtek představila společnost Seznam.cz. Právě na jejích stránkách Hry.cz si může hru každý vyzkoušet. S Abaku jako první začali experimentovat na ZŠ Kpt. O. Jaroše v Lounech a výsledky jsou takřka ohromující.

Foto: www.abaku.cz

Ukázka ze hry Abaku

Článek

Hra nemá ve světě obdoby a je paradoxem, že ji vynalezli zrovna Češi, jejichž děti dlouhodobě patří mezi podprůměrné počtáře. Možná ale právě proto má hra tak výrazné úspěchy.

„Ze začátku jsme si říkali, že to je hrozné, že to nepůjde. Ale pokračovali jsme dál, a teď už je pravidlem získat třeba dva tisíce bodů. Dřív jsem vůbec nevěděl, co to odmocniny jsou. Dostával jsem z nich běžně pětky, dneska mám jedničky dvojky,“ popsal Martin z lounské školy, kde účinky hry testovali.

Ředitel školy a učitel matematiky Vlastimil Lisse je přesvědčen, že hra motivuje děti k řešení složitých příkladů, ke kterým by měly normálně nechuť.

Foto: www.abaku.cz

Ukázka ze hry Abaku

Hra poněkud kopíruje systém scrabblu. Kameny s čísly se skládají do řad nebo sloupců tak, aby dávaly nějaký matematický smysl. Jenže se mezi čísla nevkládají žádná znaménka, takže se v jednom sledu může objevit i více kombinací. Povolené je sčítání, odčítání, násobení, dělení, druhé a třetí mocniny a odmocniny.

Tolik kombinací, až se točí hlava

Podle pedagoga Vladimíra Tesaře, který se na vývoji jedinečné hry podílel a je držitelem patentu, je právě absence znamének výhodou hry. „Znaménka mají smysl pro malé děti, aby se mohly orientovat v tom, o jakou operaci se jedná. Ukázalo se, že lidi, kteří tuto hru hrají, dokážou přemýšlet bez znamének,“ řekl Tesař.

Na hrací ploše jsou jako ve scrabblu rozmístěna pole, za jejichž obsazení se započítává bodový bonus.

Foto: www.abaku.cz

Ukázka ze hry Abaku

„Když dáte dětem za úkol spočítat třeba sto jednoduchých příkladů, tak je tím okamžitě odradíte. Když hrajete hru Abaku, tak během 45 minut spočítáte tolik matematických kombinací, že se vám z toho protočí hlava,“ uvedl Lisse.

On-line Abaku lze hrát zdarma na Hry.cz, a to proti reálným soupeřům, anebo proti tzv. robotům různé úrovně na Abaku.cz

Hra má podporu Jednoty českých matematiků a fyziků i Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Záštitu jí garantuje i ministerstvo školství a doporučuje ji Mensa České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám