Hlavní obsah

Lidská řeč vznikala z ptačího zpěvu i křiku opic

Právo, aa

Portugalština nebo němčina zní „tvrdě“, čínština a asijské jazyky vůbec mohou někomu připomínat zpěv. V nadsázce by se dalo říci, že v prvních převládá vokální výbava primátů, zatímco ty druhé nesou prvky ptačího zpěvu. To jsou dvě základní složky, které stály u vzniku lidské řeči. Tvrdí to alespoň studie Massachusettské univerzity o původu lidské vokální komunikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lidská řeč je unikát, ale když ji rozložíte na dvě základní složky, zjistíte, že to není nic nového, že už to tu bylo před námi,“ napsal Šigeru Mijagawa v časopisu Frontiers of Psychology.

Původ melodické, tonální složky lidské řeči je podle přesvědčení lingvistů v ptačím zpěvu, připomenuli autoři. Možnosti ptáků jsou sice široké, ale konečné.

Podobně jsou na tom například gibboni – tito primáti jihoasijských džunglí dokážou slyšitelně sdělovat jiným jedincům druhu několik jednoznačných signálů. Dokážou vyloudit kombinace 16 tónů, více než jiní primáti, ale na složitou, abstraktní komunikaci, i kdyby na ni měli mozkovou kapacitu, to nestačí.

Oba komunikační systémy existovaly v přírodě dávno předtím, než se objevili první moderní lidé. Byli první a jediný druh, který je dokázal zkombinovat, a tím exponenciálně zvýšil možnosti přiřazování nových a nových významů.

„Je to příliš dávno, aby to šlo vystopovat přímo, naše teorie proto staví na tom, co víme o současných jazycích a vokálních projevech dalších živočichů,“ dodal Mijagawa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám